spot_img
spot_img

Брчко: Обиљежен 4. мај – Међународни дан ватрогасаца

spot_img
spot_img

Поводом обиљежавања 4. маја – Међународног дана ватрогасаца градоначелник Брчко дистрикта БиХ др Зијад Нишић и шеф Одјељења за јавну сигурност у брчанској Влади Богдан Братић посјетили су данас Професионалну ватрогасну јединицу, те се упознали са њеним радом и капацитетима којима располаже.

С циљем одавања заслуга ватрогасцима широм свијета који обављају један од најхуманијих, а уједно и најзахтјевнијих послова приликом којих угрожавају своје животе спашавајући туђе, данас се широм свијета обиљежава 4. мај – Међународни дан ватрогасаца. Градоначелник Брчко дистрикта БиХ др Зијад Нишић данас је приликом посјете Професионалној ватрогасној јединици у Брчком рекао да ова јединица посједује све неопходне ресурсе за своје дјеловање.

“Фасциниран сам овом ватрогасном јединицом јер посједују сав неопходан спасилачки кадар, те опрема коју користе испуњава све услове за спашавање унсерећених грађана на различитим теренима. Такођер Професионална ватрогасна јединица има одличну сарадњу са сусједним општинама и сходно потребама на терену наши ватрогасци интервенишу у осталим околним мјестима. Тренутни број ватрогасаца задовољава потребе у нашем граду, јер према стандарду Европске уније на 1.600 становника треба бити један ватрогасац чиме смо ми испунили тај услов и материјално-техничка средства су на ниову”, рекао је др Зијад Нишић градоначелник Брчко дистрикта БиХ.

Шеф Одјељења за јавну сигурност у Влади Брчко дистрикта БиХ Богдан Братић каже да према планираним роковима до краја године слиједи и примопредаја три подручна ватрогасна дома у руралним дијелиовима у Брчком, односно Прутачама, Бијелој и Сандићима.

“Приликом посјете Професионалној ватрогасној јединици градоначелнику Брчко дистрикта представили смо капацитете и ресурсе са којима располаже ова ватрогасна јединица. Фаза техничког пријема домова је у процедури као и набавка возила и опреме, те сам сигуран да ћемо до краја ове године имати у функцији те домове. Сигуран сам да ћемо тим сегментима подићи систем заштите и спашавања у нашем граду на један већи ниво”, истакао је Братић.

Шеф Професионалне ватрогасне јединице Сенад Камењашевић додао је да су од недавно склопили и сарадњу са брчанским удружењем “Друштво психолога” чиме желе својим упосленицима након интервенција пружити психолошку помоћ како не би имали трајне посљедице по своје здравље.

“Наши припадници ватрогасне јединице свакодневно су изложени стресним ситуцијама као што су тешке саобраћајне несреће. Једна од најтежих досадашњих случајева је пожар који се десио у брчанском насељу Суљагић Сокак приликом којег је смртно страдало укупно шест особа. Битно је дати психолошку помоћ нашим ватрогасцима, те смо због тога остварили сарадњу са брчанским удружењем “Друштво психолога”, након чега су одржане сеансе са нашим упосленицима”, казао је Камењашевић, те додао да ће се та сарадња наставити и у наредном периоду.

Професионална ватрогасна јединица Брчко према статистици дневно има једну интервенцију на терену због пожара, двадесетак на годишњем нивоу због саобраћајних удеса, те 250 интервенција друге врсте.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img