spot_img
spot_img

Брчко: Нови проблеми за ЈП “Лука”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Као држалац терминала који се користе за царињење роба, као и сви остали у БиХ, и Јавно предузеће “Лука Брчко” била је предмет инспекцијске контроле Управе за индиректно опорезивање БиХ и сада би требали да плате ретроактивно ПДВ на остварени промет, а који уствари према инструкцијама УИО нису могли наплаћивати у поступку наплате кориштење терминала.

“До 2016. године “Лука” је од корисника терминала наплаћивала услугу кориштења терминала плус ПДВ. Управа за индиректно опорезивање је донијела одлуку да се то више не ради од 2016. године. Односно донијела је инструкцију о начину наплате и то да се терминал наплаћује само 40 марака за камионе и 10 марака за путничка моторна возила, а укупан износ ПДВ да се наплаћује у царинском терминалу. Међутим, прије три мјесеца смо добили информације да је УИО донијела одлуку да изврши контролу на свим терминалима у БиХ”, појаснио је за Радио Брчко директора овог предузећа Маринко Виљушић.

Према његовим ријечима, након контроле УИО је донијела одлуку да “Лука Брчко” треба да плати око 208.000 марака плус камате, за период од 2016. године до данас, и да се то односи на ПДВ на 70 посто прихода који Лука оставарује од терминала, иако 30 посто прихода према расподјели иде Управи за индиректно опорезивање.

“Није нам јасно како је дошло до овога јер смо поштовали све инструкције УИО, гдје пише да само крајњи корисник може остварити крајњи корисник терминала. Пошто је већ једном наплаћен ПДВ, ми нисмо могли према њиховој инструкцији да наплаћујемо ПДВ, а они сада желе да од тих 70 посто наше расподјеле узму нам и ПДВ. Не можемо ми плаћати ПДВ а да га не наплаћујемо у поступку наплате терминала. Покушаћемо да се сви заједно организирамо и разријешимо овај проблем пошто ћемо сви доћи у велике губитке. Ово ће бити велики удар на “Луку Брчко”, пословаћемо са великим минусом, шта више ово ће бити ово нас може довести у ситуацију да ћемо морати отпуштати раднике и можда бити затворени одређено вријеме“, додао је Виљушић.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img