Brčko: Novi problemi za JP “Luka”

Kao držalac terminala koji se koriste za carinjenje roba, kao i svi ostali u BiH, i Javno preduzeće “Luka Brčko” bila je predmet inspekcijske kontrole Uprave za indirektno oporezivanje BiH i sada bi trebali da plate retroaktivno PDV na ostvareni promet, a koji ustvari prema instrukcijama UIO nisu mogli naplaćivati u postupku naplate korištenje terminala.

“Do 2016. godine “Luka” je od korisnika terminala naplaćivala uslugu korištenja terminala plus PDV. Uprava za indirektno oporezivanje je donijela odluku da se to više ne radi od 2016. godine. Odnosno donijela je instrukciju o načinu naplate i to da se terminal naplaćuje samo 40 maraka za kamione i 10 maraka za putnička motorna vozila, a ukupan iznos PDV da se naplaćuje u carinskom terminalu. Međutim, prije tri mjeseca smo dobili informacije da je UIO donijela odluku da izvrši kontrolu na svim terminalima u BiH”, pojasnio je za Radio Brčko direktora ovog preduzeća Marinko Viljušić.

- Reklama -

Prema njegovim riječima, nakon kontrole UIO je donijela odluku da “Luka Brčko” treba da plati oko 208.000 maraka plus kamate, za period od 2016. godine do danas, i da se to odnosi na PDV na 70 posto prihoda koji Luka ostavaruje od terminala, iako 30 posto prihoda prema raspodjeli ide Upravi za indirektno oporezivanje.

“Nije nam jasno kako je došlo do ovoga jer smo poštovali sve instrukcije UIO, gdje piše da samo krajnji korisnik može ostvariti krajnji korisnik terminala. Pošto je već jednom naplaćen PDV, mi nismo mogli prema njihovoj instrukciji da naplaćujemo PDV, a oni sada žele da od tih 70 posto naše raspodjele uzmu nam i PDV. Ne možemo mi plaćati PDV a da ga ne naplaćujemo u postupku naplate terminala. Pokušaćemo da se svi zajedno organiziramo i razriješimo ovaj problem pošto ćemo svi doći u velike gubitke. Ovo će biti veliki udar na “Luku Brčko”, poslovaćemo sa velikim minusom, šta više ovo će biti ovo nas može dovesti u situaciju da ćemo morati otpuštati radnike i možda biti zatvoreni određeno vrijeme“, dodao je Viljušić.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime