Brčko: Nove mjere socijalne politike (VIDEO)

Vlada distrikta Brčko najavljuje nove mjere socijalne politike, od koje bi korisnici “tuđe njege i pomoći” i “dječijeg dodatka”, trebalo da imaju veće koristi, nego do sada. Za te namjene biće potrebno dodatnih 900 hiljada maraka, pa će ukupna izdvajanja iz budžeta u 2018. godine za ovaj vid pomoći, iznositi oko 13 miliona maraka.

Pravo na dječiji dodatak prošle godine imale su 4.163 porodice za 7.981 dijete. Već u januaru ove godine registrovano je 95 porodica više nego u decembru, a korisnika je za oko 300 manje.

- Reklama -

Nataša Stevanović, direktor Centra za socijalni rad u Brčkom, ističe da se kada je riječ o novčanim izdvajanjima u toku jedne godine, 9, 31 milion maraka za ove namjene iskoristi.

Na ime tuđe njege i pomoći, u prošloj godini pravo je iskoristilo 2.850 korisnika. I ovo je nestalan broj onih kojima je tuđa njega potrebna. Uz to, potrebno je utvrditi i nove kriterijume za korisnike pomoći. Stevanovićeva je rekla i da su do sada izdvajana sredstva za 2017. godinu iznosila oko 2, 45 miliona maraka.

Vlada je ovih dana raspravljalo o rješavanju ovog problema, i predložila Skupštini da se u budžetu za 2018- tu, obezbijedi još 900 hiljada maraka.

Siniša Milić, gradonačelnik Distrikta, kaže: “Tu se predviđaju, između ostalog, i povećanja novčanih iznosa za tuđu njegu i pomoć, i naravno, kategorizacija lica kojima je neophodna ta vrsta pomoći će konkretno biti urađena kroz podzakonske akte.”

Vlada je zadužila i nekoliko svojih odjeljenja koja bi sačinila prijedlog mjera za povećanje nataliteta. One bi u korodinaciji sa ostalim mjerama trebalo da zaustave odliv stanovništva iz Brčkog.

 

 

 

 

(rtrs.tv)

1 komentar

  1. Jesu li to ove mjere vlasti kabadahijske sa šefovima odjeljenja……hvale se fašizoidnim metodama i kršenju ljudskih prava..
    BRČKO..NASTAVLJENA NEVIDJENA FAŠISTICKA HAJKA NA KORISNIKE SOCIJALNE POMOĆI. MNOGI SU OVE GODINE DOBILI NEGATIVNA RJESENJA I OTELI IM MRVICU HLJEBA. OVOGODISNJA RJEŠENJA SU PREPISKA PROŠLOGODIŠNJIH TAKO DA SU PO ISTOM ZAKONU I ČLANU I STAVU ISTOG ZAKONA PROŠLOGODIŠNJA POZITIVNA A OVE GODINE SU NEGATIVNA. ČISTI KRIMOFAŠIZAM.ŠTO JE JOŠ GORE IZ KANCELARIJA U CENTRU ZA SOC. ZAŠTITU ISTJERUJU BIJEDU IZ KANCELARIJA BIJEDU I BOLESNE KOJI SU DOŠLI PO INFORMACIJE A NJIHOVE DOKUMENTACIJE NEMA NIGDJE KAO I MIŠLJENJA KOMISIJE.NEKI IZ CENTRA OBJAŠNJAVAJU DA SU SE MOZDA NEKI IZLIJEČILI.U RAZGOVORU SA NEKIM SAM SAZNAO DA SU MNOGI U LOŠIJEM ZDRAVSTVENOM STANJU ŠTO NALAZI POKAZUJU.VJEROVATNO TE NALAZE NIKO NIJE NI POGLEDAO. KADA SAM TRAZIO U SOBI BROJ 3 SOCIJALNOG GDJE RADE 2 NEPISMENE RADNICE DA MI POKAZU MOJE PAPIRE I MIŠLJENJE I NALAZ KOMISIJE KAKO PIŠE U RJEŠENJU POČELE SU SE SMIJATI KAZU TO NE DAJU NIKOME STO UPUCUJE NA KRIMINAL..ZNAČI DA TI DIKUMENTI I NE POSTOJE…OTELI SU I OSNOVNO LJUDSKO PRAVO.PRAVNICA IZ OPSTINE MI JE REKLA DA IMAM ZAKONSKO PRAVO NA PRISTUP SVOJOJ DOKUMENTACIJI I NALAZU I MIŠLJENJU KOMISIJE…..KADA SAM IM REKAO DA CE BITI GLAVNA TEMA NA INTERNETU SMIJEH JE NAGLO POSTAO KISEO. INACE KAZU DA JE POSLANA NEKA INSPEKTORICA IZ VLADE I SKINULA KOGA JE HTJELA.INFORMACIJA OD RADNIKA CENTRA.KRIMINAL.SVE TE ODBIJENICE JE POTPISAO SEF ZDRAVSTVA SABRIJA ČANDIC KOJI JE VJEROVATNO UPUCEN U SVE TO.MOŽDA CE TE PARE USMJERITI NA VIŠAK OPŠTINSKIH NE..RADNIKA KOJIH PO RIJECIMA JEDNOG INSPEKTORA IZNOSI I DO 80%. I DALJE SE HAJKA NASTAVLJA NA UGROZENE DOK ONIMA KOJI NISTA NE RADE PLATA IZNOSI I DO 4000 KM SA SVAKOJAKIM KOMISIJAMA I DODACIMA. SVE U SVEMU U BRCKOM VLADA NEOFAŠIZAM

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime