Brčko: Nove komplikacije u pravosuđu, optuženi će na slobodu zbog izmjena zakona?

Izmjene i dopune Zakona o Kancelariji za pravnu pomoć, nedavno usvojene na sjednici brčanske Skupštine, izazvale su negativnu reakciju brčanskih advokata.

Oni ističu da te izmjene i dopune zakona, uz već nastali haos u advokaturi i pravosuđu zbog fiskalizacije, dodatno komplikuju cijelu situaciju, kao i da su već izazvale prvi pravni problem u nedavnoj akciji brčanske policije “CER”, tvrde brčanski advokati.

Advokat Siniša Jovanović,  ističe da su lica uhapšena u toj akciji, koja su tražila da ih on lično zastupa, trenutno nezakonito u pritvoru, zbog tih izmjena i dopuna zakona.

„Iako su osumnjičeni i D.Š. i A.B. izričito zahtjevali da ih ja branim, sud im je nametnuo kao branioca advokata iz Kancelarije za pravnu pomoć, a to zbog nemogućnosti bilo kojeg advokata iz BiH da pristupi pred brčanski sud.Takvim postupanjem povrijeđeno je pravo na odbranu, a to je najbitnije u cijeloj ovoj priči“, istakao je za Radio Brčko Jovanović.

Jovanović dodaje da su roditelji osumnjičenih napisali žalbu koja ukazuje na povredu prava na odbranu. Takođe, osumnjičeni D.Š. je lično napisao žalbu, u kojoj je izričito naveo da ne želi da ga brani bilo koji advokat iz Kancelarije za pravnu pomoć.

„Dakle u ovom momentu osumnjičeni D.Š. nema branioca, a mora ga imati po zakonu“, rekao je Jovanović.

Jovanović kaže da ukoliko Apelacioni sud postupi po zakonu, na osnovu zaprimljenih žalbi, osumnjičeni će morati biti pušteni na slobodu.

Advokat Milenko Marjanović pojašnjava šta izmjene i dopune ovog zakona zapravo donose.

„Na prijedlog Pravosudne komisije, brčanski poslanici usvojili su izmjene i dopune Zakona o Kancelariji za pravnu pomoć, čime će od sada advokati ove kancelarije moći da zastupaju više osumnjičenih stranaka pred sudom. Zbog toga se dešava da jedan adovkat zastupa više osumnjičenih koji su optuženi kao saizvršioci, kao što je, evo, ovaj posljednji slučaj“, rekao je Marjanović.

Marjanović ističe da postoje pravni lijekovi kojima se takve nezakonitosti otklanjaju.

„Postoje i druge relevantne institucije, kao što je Ustavni sud BiH, zatim Evropski sud za ljudska prava u Strazburu i pojedinačni predmeti će ići pred te sudove, predmeti u kojima se krše odredbe Evropske konvecije od ljudskim pravima“, rekao je Marjanović.

Marjanović ističe da cijela ova i situacija oko fiskalizacije advokature dovode do kršenja elementrnih ljudskih prava građana distrikta, te da voda ka uništenju privatne advokature u Brčko distriktu.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime