spot_img
spot_img

Брчко: Нове компликације у правосуђу, оптужени ће на слободу због измјена закона?

spot_img
spot_img
spot_img

Измјене и допуне Закона о Канцеларији за правну помоћ, недавно усвојене на сједници брчанске Скупштине, изазвале су негативну реакцију брчанских адвоката.

Они истичу да те измјене и допуне закона, уз већ настали хаос у адвокатури и правосуђу због фискализације, додатно компликују цијелу ситуацију, као и да су већ изазвале први правни проблем у недавној акцији брчанске полиције “ЦЕР”, тврде брчански адвокати.

Адвокат Синиша Јовановић,  истиче да су лица ухапшена у тој акцији, која су тражила да их он лично заступа, тренутно незаконито у притвору, због тих измјена и допуна закона.

„Иако су осумњичени и Д.Ш. и А.Б. изричито захтјевали да их ја браним, суд им је наметнуо као браниоца адвоката из Канцеларије за правну помоћ, а то због немогућности било којег адвоката из БиХ да приступи пред брчански суд.Таквим поступањем повријеђено је право на одбрану, а то је најбитније у цијелој овој причи“, истакао је за Радио Брчко Јовановић.

Јовановић додаје да су родитељи осумњичених написали жалбу која указује на повреду права на одбрану. Такође, осумњичени Д.Ш. је лично написао жалбу, у којој је изричито навео да не жели да га брани било који адвокат из Канцеларије за правну помоћ.

„Дакле у овом моменту осумњичени Д.Ш. нема браниоца, а мора га имати по закону“, рекао је Јовановић.

Јовановић каже да уколико Апелациони суд поступи по закону, на основу запримљених жалби, осумњичени ће морати бити пуштени на слободу.

Адвокат Миленко Марјановић појашњава шта измјене и допуне овог закона заправо доносе.

„На приједлог Правосудне комисије, брчански посланици усвојили су измјене и допуне Закона о Канцеларији за правну помоћ, чиме ће од сада адвокати ове канцеларије моћи да заступају више осумњичених странака пред судом. Због тога се дешава да један адовкат заступа више осумњичених који су оптужени као саизвршиоци, као што је, ево, овај посљедњи случај“, рекао је Марјановић.

Марјановић истиче да постоје правни лијекови којима се такве незаконитости отклањају.

„Постоје и друге релевантне институције, као што је Уставни суд БиХ, затим Европски суд за људска права у Стразбуру и појединачни предмети ће ићи пред те судове, предмети у којима се крше одредбе Европске конвеције од људским правима“, рекао је Марјановић.

Марјановић истиче да цијела ова и ситуација око фискализације адвокатуре доводе до кршења елементрних људских права грађана дистрикта, те да вода ка уништењу приватне адвокатуре у Брчко дистрикту.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img