Brčko: Nisu poštovali mjere izolacije, pa im zapečaćena vrata kuće

Tokom proteklih 48 sati policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su zaprimili ukupno 38 prijava, izvršeno je ukupno 103 obilaska lica kojima su od strane Inspektorata Ureda gradonačelnika Brčko distrikta BiH izdata rješenja o izolaciji, od čega je 100 lica pronađeno na adresi stanovanja, dok tri lica nisu.

Izvršeno je ukupno 184 obilaska objekata u cilju kontrole poštovanja Naredbe o ograničenju radnog vremena, dok su za tri lica uručeni prekršajni nalozi zbog kršenja Naredbe o zabrani kretanja, a dva lica su lišena slobode zbog krivičnog djela. Policija Brčko distrikta BiH je izvršila ukupno 66 pratnji za lica koja su prolazila kroz Brčko distrikt BiH na putu prema drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.

U oblasti kriminaliteta izdvajamo događaj u kojem su policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH slobode lišili dva lica zbog postojanja osnova sumnje na počinjenje krivičnog djela “Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije” iz člana 222 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH. Riječ je o licima A.L. rođen 1995.godine nastanjen u Gornjem Zoviku i lice N.L. rođen 1995.godine u Tuzli nastanjen u Gornjoj Skakavi, a koji se nisu pridržavali mjera izolacije, odnosno nisu postupili po naredbama ili odlukama donesenim na osnovu propisa nadležnog tijela kojima se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanje epidemije. Oba ova lica zadržavaju se u kućnom pritvoru (izolaciji), a radi osiguranja sprovođenja mjere izvršeno je pečaćenje ulaznih vrata kuće i drugih pomoćnih otvora na obje lokacije.

Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su licima Z.Š. rođenom 1985. godine u Brčkom, Z.M. rođenom 1987. godine u Brčkom i Z.Z. rođenom 1987. godine u Rašljanima, uručili prekršajne naloge zbog nepoštovanja naredbe o zabrani kretanja na području Brčko distrikta BiH u vremenu od 21:00 do 05:00 sati i počinjenog prekršaja iz člana 8 Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH.

Policija Brčko distrikta BiH ponovo poziva stanovništvo na društvenu odgovornost i upozorava da je dužno poštovati sve mjere koje su donešene za područje Brčko distrikta BiH, a u vezi sprečavanja pojave i širenja epidemije, kao i mjera Svjetske zdravstvene organizacije.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime