Brčko: Ništa od izuzimanja advokata iz fiskalizacije?

Sinoćnju sjednicu Skupštine Brčko distrikta obilježila je rasprava o fiskalizaciji, ali i nedostatak odgovora na pitanje advokature i imenovanja v.d. direktora Kancelarije za prevenciju i borbu protiv korupcije.

Zastupnici brčanskog Parlamenta, na sinoć održanoj 52. redovnoj sjednici, uglavnom su raspravljali o Informaciji o toku inicijalne fiskalizacije u Distriktu, pored ostalog konstatujući da cijeli proces ima dosta manjkavosti, te da u njega još uvijek nije uključeno oko 200 privrednih subjekata, među kojima je i 35 advokata.

Takođe je primjećeno da je izdavanje fiskalnih računa moguće samo na latiničnom pismu, pa je usvojen zaključak po kome se Direkciji za finansije Distrikta daje rok od 15 dana da omogući vlasnicima fiskalnih kasa, koji to žele, da račune mogu štampati na ćiriličnom pismu.

Urpkos očekivanjima javnosti, kao i upitima nekih predstavnika opozicije o eventualnom dogovoru po kome će advokatura u Distriktu na godinu dana biti izuzeta iz fiskalizacije, na sinoćnoj sjednici nije se mogao čuti zvaničan stav po ovom pitanju, niti je vođena rasprava na tu temu.

Nezvanično, parlamentarna većina ostaje pri stavu da se mora poštovati Zakon o fiskalizaciji koji je parlament usvojio. To praktično znači da u procesu fiskalizacije nema izuzetaka.

Jedna od tačaka dnevnog reda koja je izazvala najviše pažnje javnosti, a tiče se imenovanja vršioca dužnosti direktora Kancelarije za prevenciju i borbu protiv korupcije, ipak je odgođena, pa će skupština o ovome raspravljati za 15 dana.

 

 

(radiobrcko.ba/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime