Brčko nekada: Čovjek bez jedne noge osvojio bronzanu medalju u Beogradu

Naš grad, iako to često zaboravljamo, ima bogatu i zanimljivu istoriju… O nekim epizodama te istorije već ste mogli čitati na stranicama portala nula49.com, ali danas vam donosimo drugačiju priču.

Priču o jednom od najbržih maratonskih plivača svog vremena, čovjeku koji se spremao da prepliva Lamanš, koji je iako je ostao bez jedne noge, osvojio bronzu u Beogradu, uglednom advokatu i sasvim slučajno – djedu poznatog tenisera Bernarda Tomića. Njegovo ime je Osman Vatić i vjerovatno nikada niste čuli za njega.

- Reklama -

Bio je poznat pod nadimkom Valid, čovjek kome su se divile generacije brčanskih dječaka, sada odraslih ljudi koji imaju svoju djecu. Nadmetali su se na Savi, pričaju stariji sugrađani, pokušavajući plivati brzo kao veliki Valid. Čovjek-div. Advokat sa nogom koja škripi.

Tri puta je Osman Vatić osvajao drugo mjesto na plivačkim maratonima – 1958., 1959. i 1960. Mnoge međunarodne maratone je osvajao, a naslov ovog teksta posuđen je iz štampe tog vremena, kada su svi sa divljenjem izvještavali o podvigu brčanskog plivača.

Iako je umjesto jedne noge imao protezu. Od Orašja do Brčkog, ostalo je zabilježeno, plivao je za 7 sati i 10 minuta. Spremao se i da prepliva Lamanš, čuveni Engleski kanal. Širom Evrope, zajedno sa Miloradom Lukićem Mika, takođe Brčakom, takođe plivačem, bio je poznat kao jedan od najboljih.

Ove godine, u Brčkom je zahvaljujući plivačkom klubu Atos, obnovljena tradicija plivačkog maratona. Iako je obala Save neuređena, iako Brčko nema gradske bazene, postoji nada da ćemo imati nekog novog Miku i nekog novog Valida.

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime