Brčko: Neiskorišteni potencijal mljekarske proizvodnje

Stočarstvo je grana proizvodnje koja bi trebala povući naprijed ostale grane. Upućeni tvrde da je osnov razvijene poljoprivrede upravo razvijeno stočarstvo. U toj grani svakako bi trebalo prednjačiti mljekarstvo, no Brčko distrikt se i ne može pohvaliti značajnijim količinama mlijeka koje plasiraju domaći poljoprivrednici.

Jedan od otkupljivača mlijeka na području Brčko distrikta, ZZ Brka, dnevno prikupi oko 5.000 litara mlijeka, a isto toliko i van Brčko distrikta. Prema riječima direktora ove zadruge vidljiva je smanjena zainteresovanost poljoprivrednih proizođača za ovakvom vrstom proizvodnje.

- Reklama -

“Poljoprivrednici svake godine pokušavaju da dobiju približno ista podsticajna sredstva, kao što je u entitetima, ali ta borba u Brčko distriktu ne donosi nikakve rezultate” rekao je Šaćir Rahman, direktor ZZ Brka.

Dakle, podsticaji su glavna prepreka da mljekari krenu sa masovnijom proizvodnjom. Rahman tvrdi da, za razliku od entiteta, Brčko distrikt ne podstiče mlijeko kao kategoriju nego je to muzno grlo.

“To ima loš efekat na proizvodnju mlijeka i mi trpimo štetu po tom osnovu. Umjesto da podstiču proizvodnju, kako to rade entiteti, podstiču se muzna grla i to dovodi do slabijeg sastava sortimenta na terenu. Vrlo često poljoprivrednici koriste niskoproduktivna muzna grla, što na kraju ima loš ekonomski efekat uopšte na ovu proizvodnju” rekao je Rahman.

Pravilnikom o podsticajima poljoprivredne proizvodnje u Brčko distriktu nikada nije precizirano podsticanje proizvodnje mlijeka, nego se, pojašnjavaju iz Vlade, podstiče isključivo primarna proizvodnja.

“Ranijih godina je postojala obaveza da svi koji proizvode mlijeko moraju isto predavati nekome ko otkupljuje tu sirovinu. To po nama nije bilo opravdano i to smo ukinuli. Ali direktnu proizvodnju mlijeka nikada nismo podsticali. Podstiče se držanje rasplodnih krava ili jednostavno krava, bile one muzne ili ne. To podstičemo sa 450 maraka po grlu” rekao je Saša Tanić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Mlijeko koje zemljoradnička zadruga iz Brke otkupi bude plasirano u mljekare širom BiH. Inače, ova zadruga u saradnji sa Češkom vladom implementira dva projekta od kojih je jedan vezan za poboljšanje kvantiteta i kvaliteta otkupa mlijeka. Kada bude privreden kraju iz zadruge očekuju pozitvne efekte na terenu već naredne godine.

 

 

 

 

(brcko.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime