Brčko: Nedostatak bazena najveća prepreka razvoju sporta

Zahvaljujući entuzijazmu sportske asocijacije „Sportissimo“ i ovog ljeta organizovana je škola plivanja u Brčkom, bez obzira što u gradu ne postoji bazen koji radi.

Predsjednik asocijacije Milomir Mandić kaže da je ovo deveta godina za redom kako organizuju školu plivanja.

– Do sada smo to radili na gradskom bazenu, ali pošto ovog ljeta bazen u gradu nije otvoren, školu smo organizovali na privatnom bazenu u Brki. Imamo više od 200 članova i svake godine interesovanje djece je sve veće – kaže Mandić.

Škola plivanja otvara se ljeti, a pošto se organizuje na otvorenom bazenu njeno trajanje zavisi od vremenskih prilika. To je u prosjeku mjesec i po do dva mjeseca tokom jula i avgusta. Školu pohađaju djeca od 4 do 14 godina.

– To je najbolji period za savladavanje vještine plivanja. Za djecu je voda već od rođenja prirodno okruženje i sa četiri godine mogu da uče osnove, a potom i tehnike plivanja – kaže Mandić.

Sedam trenera

Sa djecom radi 7 trenera plivanja među kojima već ima onih koji su regrutovani iz reda učenika ove škole.

Jedan od njih je i Sergej Kovačević, koji je nakon 8 godina u školi plivanja ovog ljeta počeo da uči kako se postaje trener plivanja.

– Sada pomažem treneru, učim kako se uči i baš je zanimljivo – kaže Sergej, koji planira da studira fizičko vaspitanje.

Među članovima škole plivanja asocijacije „Sportissimo“ je sve više dječaka i djevojčica koji imaju slične planove i koji će od iduće godine, kao i Sergej, dobiti ulogu mladih trenera.

– Veliki je broj djece prošao kroz ovu školu plivanja, sigurno više od tri hiljade. Biće dogodine novih mladih trenera – kaže Mandić.

Prepreke

Ističe da bi rezultati bili i bolji da imaju uslove za formirnje plivačkog kluba, a najveća prepreka za ostvarenje ovog cilja je nepostojanje bazena.

– Najveći problem i prepreka formiranju plivačkog kluba je to što Brčko, za razliku od drugih većih gradova, nema zatvoreni bazen. Da imamo takav bazen već bi uveliko imali plivački klub, mjesto za školu plivanja, a vjerovatno i takmičare kao što to imamo u fudbalu i gimnastici. Zbog zatvorenog gradskog bazena morali smo ove godine školu organizvati izvan grada. To je problem za djecu i roditelje koji nemaju prevoz, ali i za nas jer bi sigurno na časovima imali više djece. Pokušaćemo iduće godine da to nekako riješimo kako bi im olakšali dolazak u školu i kako bi što više djece savladalo vještinu plivanja – kaže Mandić.

Uče i ronjenje

Djeca su jako zadovoljna. Iako je većina ranije naučila da pliva rado dolaze u školu jer tu mogu da nauče nove tehnike plivanja.

Zbog toga je po prvi put ovog ljeta u školu plivanja došao Marko Živković, koji ima 7 godina, kao i Anja Stevanović, kojoj je 10 i po godina.

– Najviše volim skokove i spuštanje s tobogana – kaže Anja.

Iva Stevanović ima četiri i po godine i kaže da je ovog ljeta došla u školu kako bi učila da pliva i roni.

Svakog mjeseca drugi sport

Sportska asocijacija „Sportissimo“ osnovana je kao univerzalna škola sporta čiji se članovi svakog mjeseca bave drugom vrstom sporta, a u oblasti fudbala i gimnastike stigli su i do takmičenja.

Polaznici njihove škole fudbala bili su na takmičenjima u Beču u Austriji i Vroclavu u Poljskoj, dok su gimnastičari učestvovali na takmičenjima u BiH.

 

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime