Брчко: Недостају петовалентна и МРП вакцине за дјецу - nula49.com
spot_img
spot_img

Брчко: Недостају петовалентна и МРП вакцине за дјецу

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

На подручју Брчко дистрикта БиХ само 55 посто дјеце примило је редовне вакцине према календару вакцинације што није довољно како би се се стекао колективни имунитет и како би били заштићени од болести и епидемије – рекли су из Пододјељења за јавно здравство Владе Брчко дистрикта.

– У породилишту, по дјететовом рођењу, постотак вакцинације дјеце је између 95 и 100 посто, а када крене ревакцинација тај број знатно опада, те је уназад три године постотак вакцинације дјеце само 55 посто, што је премало – казала је шефица Пододјељења за јавно здравство Анђа Николић.

Према њеним ријечима, у дјечијем диспанзеру налази се календар обавезних вакцина, а оне која дјеца требају примити су петовалентна вакцина која садрже дифтерију, тетанус, велики кашаљ, дјечју парализу која се даје три пута да би се стекла потпуна имунизација.

-Да би дјеца била заштићена од заразних и других болести потребно је да се редовно вакцинишу по прописаном календару, а имунизација се стиче када је вакцинисано од 85 до 95 посто дјеце. Позивам све родитеље да редовно вакцинишу своју дјецу, јер је то једини начин да се спријечи појава и ширење тешких облика болести које се углавном прво јављају код дјеце – додала је Николић.

Све вакцине која су обавезна у дјечијем узрасту доступна су у дјечијем диспанзеру Брчко дистрикта, а тренутно недостају петовалентна и МРП вакцине, које би требале бити доступне у наредних мјесец дана.

 

 

(avaz.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img