Brčko: Naručeno 7.000 PCR testova

Testovi za utvrđivanje koronavirusa, uz zaštitnu i medicinsku opremu vezanu za epidemiju kovida 19, postali su najtraženija roba u svijetu te su stoga teže dostupni.

Zbog konstantnog usložnjavanja situacije, testira se sve više uzoraka, a testovi za utvrđivanja virusa ubrzano se troše pa se strahuje od njihovog nedostatka.

- Reklama -

Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta trenutno raspolaže s relativno malim brojem dostupnih PCR testova za detekciju koronavirusa, rekao je šef resornog odjeljenja Akif Pezerović i dodao kako su pokrenuli postupak za nabavu dodatnih 7.000 testova.

“Dobavljač nam tih 7.000 testova ne može isporučiti sve odjednom, nego sukcesivno, na naš zahtjev i kad postoji potreba. Dakle, imamo tu negdje oko 1.000 testova koje bi trebali dobivati sukcesivno po 200 do 250 komada idućih dana”, kazao je Pezerović.

Pezerović ističe kako, pored PCR testova, u Odjeljenju imaju i niske zalihe seroloških testova za utvrđivanje koronavirusa, no i oni su u procesu nabave.

“Trenutno na stanju imamo nekoliko stotina ovih testova, no zalihe se brzo troše. Potpisali smo ugovor s dobavljačem za nabavu 2.000 seroloških testova, takođe po sukcesicnoj isporuci, ali isporuka kasni i očekujemo ju u predstojećim danima”, rekao je Pezerović.

S obzirom na usložnjavanje situacije vezane uz kovid 19, testira se sve veći broj osoba, te treba imati u vidu da se količina dostupnih testova ubrzano smanjuje. No, uprkos tome, ističe Pezerović, svi potencijalno zaraženi građani će ipak biti testirani.

“Mi se držimo preporuka i pravila Svjetske zdravstvene organizacije te će osobe koje iskazuju određene simptome i u određenim drugim slučajevima, sasvim sigurno biti testirane. U svakom slučaju naći ćemo način, kao i do sada. Do sada se nikada nije dogodilo da dođe do nedostatka testova”, kaže Pezerović.

Pezerović je još napomenuo kako je u toku i nabava oko 11.000 PCR, seroloških i brzih testova za detekciju koronavirusa putem redovnog međunarodnog postupka, za čiju će nabavu trebati duže vremena, a koju je pokrenuo JZU “Zdravstveni centar Brčko”.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime