spot_img
spot_img

Брчко: Наручено 7.000 PCR тестова

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Тестови за утврђивање коронавируса, уз заштитну и медицинску опрему везану за епидемију ковида 19, постали су најтраженија роба у свијету те су стога теже доступни.

Због константног усложњавања ситуације, тестира се све више узорака, а тестови за утврђивања вируса убрзано се троше па се страхује од њиховог недостатка.

Одјељење за здравство и остале услуге Владе Брчко дистрикта тренутно располаже с релативно малим бројем доступних PCR тестова за детекцију коронавируса, рекао је шеф ресорног одјељења Акиф Пезеровић и додао како су покренули поступак за набаву додатних 7.000 тестова.

“Добављач нам тих 7.000 тестова не може испоручити све одједном, него сукцесивно, на наш захтјев и кад постоји потреба. Дакле, имамо ту негдје око 1.000 тестова које би требали добивати сукцесивно по 200 до 250 комада идућих дана”, казао је Пезеровић.

Пезеровић истиче како, поред PCR тестова, у Одјељењу имају и ниске залихе серолошких тестова за утврђивање коронавируса, но и они су у процесу набаве.

“Тренутно на стању имамо неколико стотина ових тестова, но залихе се брзо троше. Потписали смо уговор с добављачем за набаву 2.000 серолошких тестова, такође по сукцесицној испоруци, али испорука касни и очекујемо ју у предстојећим данима”, рекао је Пезеровић.

С обзиром на усложњавање ситуације везане уз ковид 19, тестира се све већи број особа, те треба имати у виду да се количина доступних тестова убрзано смањује. Но, упркос томе, истиче Пезеровић, сви потенцијално заражени грађани ће ипак бити тестирани.

“Ми се држимо препорука и правила Свјетске здравствене организације те ће особе које исказују одређене симптоме и у одређеним другим случајевима, сасвим сигурно бити тестиране. У сваком случају наћи ћемо начин, као и до сада. До сада се никада није догодило да дође до недостатка тестова”, каже Пезеровић.

Пезеровић је још напоменуо како је у току и набава око 11.000 PCR, серолошких и брзих тестова за детекцију коронавируса путем редовног међународног поступка, за чију ће набаву требати дуже времена, а коју је покренуо ЈЗУ “Здравствени центар Брчко”.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img