Brčko: Narednih dana kreće proizvodnja robotske ruke

Biznis forum koji se održava u Brčkom okupit će više od 400 učesnika, a centralna tema je dijaspora.

Treći Biznis forum Brčko distrikta BiH počeo je juče i traje do subote, a kako nam je kazao Damir Bulčević, direktor Foruma, okupit će više od 400 učesnika iz desetak zemalja, a neke od njih su Mađarska, Hrvatska, Srbija, Turska, Indonezija, Grčka, Crna Gora, Austrija i Albanija.

- Reklama -

Partnerska veza

– Cilj Biznis foruma je da na jednom mjestu spoji akademsku zajednicu, vladajuće strukture i privredni sektor. Ove godine poseban fokus smo stavili na dijasporu jer u budućnosti moramo imati što jaču, bolju i kvalitetniju partnersku vezu sa našom dijasporom. Pored toga, imat ćemo i dvije paralelne sekcije, od kojih je jedna prezentacija pozitivnih praksi razvoja saradnje sa dijasporom 14 općina u BiH. Svoje učešće potvrdilo nam je deset načelnika i gradonačelnika iz cijele države, a u sklopu toga će biti prezentovan i nacrt strategije Brčko distrikta za saradnju sa dijasporom, kazao nam je Bulčević.

Forum će, dodao je, otvoriti film u kojem su prikazana četiri privrednika koja su se vratila u BiH iz zemalja širom svijeta, a koji sada imaju firme u Brčkom i rade dobro.

Razvoj

– Na taj način želimo pokazati da je moguće ulagati u ekonomiju u BiH, da se ovdje može živjeti i raditi i da firme i ovdje mogu funkcionisati na kvalitetan način upošljavajući nove ljude. Time pomažu i razvoju zemlje, ali i ličnom. Na prethodnim forumima predstavili smo Brčko na najbolji način, a iz zaključaka Foruma usvojena su i određena zakonska rješenja, kazao je Bulčević. On je podsjetio da je na prošlom forumu predstavljen prototip robotske ruke mladog privrednika Harisa Salkića, te kako će ove godine Salkić predstaviti izrađenu robotsku ruku sa čijom proizvodnjom kreće narednih dana.

 

 

 

(oslobodjenje.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime