spot_img
spot_img

Брчко: Наредне године би требали почети конкретни радови на потпуном затварању градске депоније

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У Мјесној заједници Илићка у Брчком у четвртак 04. аугуста ће бити организована Јавна расправа у циљу реализације Пројекта рекултивације, санације и затварања депоније у Брчком.

Ово је једна од активности која се мора реализовати како би у наредном периоду започели конкретни радови на коначном затварању градске депоније у Брчком.

Већ дуже од 50 година комуналне службе некадашње Општине а садашњег Дистрикта Брчко, кућански и све друге врсте отпада становника Брчког, депонују на локалитету градске депоније која се налази удаљена само два километра од центра града.

Ова својеврсна еколошка бомба која се налази на самој обали ријеке Саве протеклих је година често изазивала проблеме за неколико хиљада становника у Мјесним заједницама Илићка, Грчица и Доњи Брезик које се налазе у њеној непосредној близини, а неријетко су на депонији избијали и пожари који су доводили до токсичних испаравања.

Одјељење за комуналне послове Владе Брчко дистрикта је на захтјев грађана али и представника власти прошле године покренуло процедуру израде Пројекта који предвиђа санацију и потпуно затварање ове депоније.

“Пројектом је предвиђена потпуна санација и затварање наведене депоније која ће бити прекривена одређеним најлонима наредних 30 година колико је времена потребно да би се депонија претворила у чврсту материју која ће бити прекривена земљом и травом на којој би се на крају могли инсталирати и соларни панели”, истакао је Александар Манчић експерт за вођење пројеката капиталних инвестиција у овом одјељењу, појашњавајући шта он све подразумијева.

Грађани ће на заказаној Јавној расправи у Мјесној заједници Илићка имати прилику да изнесу своја мишљења, приједлоге и примједбе на израђену Студију утицаја на животну средину која предвиђа предузимање свих неопходних активности и радова како би ова депоније након што је 50 година била у употреби у коначници била затворена.

Неопходна средства за санацију и затварање депоније износе шест милиона марака, а први конкретни грађевински радови на овом пројекту би требали започети наредне године.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img