spot_img

Brčko: Najveća kazna za korupciju od osnivanja Distrikta

Published:

Apelacioni sud Brčko distrikta osudio je Mirona Buru, direktora brčanske Kancelarije za upravljanje javnom imovinom, na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i četiri mjeseca zatvora za veći broj krivičnih djela protiv službene dužnosti otkrivenih u antikorupcijskoj istrazi kodnog naziva “Bingo”.

Kako navode iz brčanskog Tužilaštva, Buro je pravosnažno osuđen za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i krivotvorenja službene isprave na do sada najvišu kaznu zatvora za korupciju od osnivanja Brčko distrikta.

– Nakon pretresa pred Osnovnim sudom i žalbenog postupka pred Apelacionim sudom Distrikta njemu je za osam dokazanih tačaka optužnice izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od tri godine i četiri mjeseca. Uz Buru su kao saizvršioci po pojedinim tačkama optužnice osuđeni i njegovi saradnici Sadem Plakalo i Rino Bajer, prvi na pet, a drugi na četiri mjeseca zatvora – kazali su iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Optužnicom iz 2013. godine brčansko Tužilaštvo optužilo je Buru da je u periodu od 2009. do 2011. godine iskorištavanjem službenog položaja, neobavljanjem ili nesavjesnim obavljanjem dužnosti ili krivotvorenjem službenih isprava jednom broju privrednih subjekata omogućio ostvarivanje imovinske koristi, dok je drugima nanio štetu.

Njemu su tada stavljena na teret brojna krivična djela iz oblasti korupcije, uglavnom zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i krivotvorenja službenih isprava, te nesavjestan rad i prevare u službi.

– Optužne navode Tužilaštvo je zasnivalo na više od tri stotine materijalnih dokaza, te iskazima oko pedeset svjedoka i vještaka iz područja užih specijalnosti važnih za dokazni postupak. Nakon što je Tužilaštvo izvođenjem dokaza pred sudovima distrikta dokazalo optužbe po gotovo svim tačkama optužnice, Buro je pravosnažno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od skoro tri i po godine navode iz ove pravosudne institucije.

Najviša pojedinačna kazna od tri godine izrečena mu je zbog nezakonitog izdavanja dozvole za brisanje hipoteke na nekretninama bivšeg BIMEKS-a, čime je založnom povjeriocu “AGROBANKA” a.d. Beograd onemogućena naplata potraživanja u iznosu od preko 15 miliona maraka. Osuđujućom presudom oštećena banka je radi ostvarivanja imovinskopravnog zahtjeva upućena na parnični postupak.

Po ostalim tačkama optužnice, za koje je osuđen sam ili zajedno sa Plakalom i Bajerom, izricane su niže kazne zatvora, od 30 dana do tri mjeseca.

– Optužnica protiv direktora i zaposlenika Kancelarije za upravljanje javnom imovinom proistekla je iz opsežne antikorupcijke istrage, nakon čega je zbog osnovane sumnje na brojna krivična djela korupcije optužen veći broj politički i profesionalno angažiranih osoba u javnom sektoru. Uzevši u obzir postupak protiv osuđenih iz Kancelarije za upravljanje javnom imovinom i ranije pravosnažno okončane predmete optužbe Tužilaštva Distrikta u znatnoj mjeri pokazale su se osnovanim s obzirom na to da su optuženi javni dužnosnici oglašeni krivima, bilo po svim, bilo po pojedinim tačkama optužnice – naveli su iz brčanskog Tužilaštva.

 

 

 

 

(faktor.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img