spot_img
spot_img

Брчко: Најављена изградња Центра за обуку спасилачких јединица

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Одјељење за јавну безбједност у току ове године планира реализовати више значајних пројеката.

Шеф Одјељења Богдан Братић рекао је да ће коначно пуштање у функцију подручних ватрогасних домова у Сандићима, Бијелој и Прутачама значајно унаприједити противпожарну заштиту и скратити вријеме дјеловања ватрогасне јединице на подручју Дистрикта. Поред тога Братић је најавио и нови начин деминирања на подручју Брчко дистрикта.

“Ускоро ће започети нови начин деминирања, према којем ће се захтјевати реализација већих пројеката који ће бити површине од милион до милион и по метара квадратних, што до сада није био случај. Због преласка на нови приступ рјешавања овог проблема, у будућем периоду неће бити деминирања појединачних локација него ће се системски рјешавати територије угрожених мјесних заједница. Нови систем демирања ће омогућити брже рјешавање минско-сумњивих површина уз мање кориштење ресурса”, истакао је Братић.

Одјељење за јавну безбједност ће се бавити и проблематиком санација клизишта и за те намјене је пројектовано милион КМ. Најављена је и изградња Центра за обуку спасилачких јединица.

“У првој фази је планирана обука спасилачких јединица Пододјељења за заштиту и спасавање, а касније би Центар уз подршку Министарства безбједности БиХ и ентитетских управа прерастао у регионални Центар за обуку”, рекао је Братић.

Из Одјељења су нам потврдили да је, што се тиче законских рјешења, планирана израда Плана заштите и спасавања који произилази из Закона о заштити и спасавању људи и материјалних добара од природних и других несрећа, јер би се тим документом обухватило дјеловање појединаца, институција и јавних предузећа у ванредним ситуацијима. Такође, акценат ће и даље бити на доброј сарадњи са невладиним сектором који би требао да пружи подршку у случају кризних ситуација.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img