Brčko: Nabavka CT aparata traje dvije i po godine

Nakon što je nedavno Vlada Brčko distrikta na vanrednoj sjednici od nadležnog odjeljenja za zdravstvo i JZU „Zdravstveni centar Brčko“ zatražila da hitno predloži mjere za unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite na prostoru Distrikta, u ovoj ustanovi su sačinili listu sa oko 60 mjera.

– Mjere se odnose na unapređenje kvaliteta rada, ljudskih odnosa, organizacionih poboljšanja, nabavku aparata, opreme i niza drugih segmenata – rekao je Nihad Šibonjić, direktor ove zdravstvene ustanove.

- Reklama -

Šibonjić tvrdi da ova ustanova nema problem s odlaskom kadrova.

– Za šest proteklih godina napustila su nas dva ljekara specijalista, a došla su tri, od čega su dva pedijatra. Na svaki konkurs koji raspišemo javi se dva puta više doktora medicina, a kod medicinskih sestara se prijavi i do 50 kandidata – rekao je Šibonjić dodajući da je na specijalizaciji 28 ljekara i da će i ove godine na specijalizaciju ići još nekoliko ljekara.

CT aparat

Dušan Stokić, direktor brčanske bolnice, istakao je da Distrikt nema zdravstvenu politiku, strategiju razvoja i da nedostaju standardi i normativi na kojima je Fond zdravstvenog osiguranja radio prije nekoliko godina, ali da su ponuđena rješenja bila suviše restriktivna.

– Bilo bi nam lakše da je Odjeljenje za zdravstvo donijelo neophodne dokumente kao što je strategija razvoja zdravstva, koja bi obuhvatala sve bitne segmente razvoja u pogledu prostora, opreme, kadrova i finansija sa dinamikom realizacije. Da smo imali taj plan izbjegle bi se neželjene situacije kao što je nabavka CT aparata koja je pokrenuta tek nakon što je aparat u potpunosti stao – rekao je Stokić i podsjetio da procedura nabavke CT aparata traje dvije i po godine.

Dugo je na čekanju i informatizacija za koju je obezbijeđeno 4,5 miliona maraka, ali za čiju je realizaciju nedostajala projektna dokumentacija.

Među mjerama stručnog vijeća JZU je, između ostalog, pružanje apsolutne podrške radu neonatološke ambulante, nadzor nad radom pedijatrijskog tima, pružanje maksimalne podrške porodicama prije i poslije smrti pacijenta.

Lanac odgovornosti

Novina je i anketiranje pacijenata i zaposlenih u svrhu poboljšanja rada i pružanja zdravstvenih usluga.

Mjere JZU „Zdravstveni centar Brčko“ su samo dio onog što je prije desetak dana Vlada tražila u cilju poboljšanja stanja u zdravstvu.

Od šefa Odjeljenja za zdravstvo zatražila je da pokrene proceduru eksternog stručnog nadzora nad JZU, naročito u oblasti sekundarne zdravstvene zaštite, u prvom redu na ginekološkom i internom odjeljenju, a kao rok za realizaciju odredila je 60 dana.

– Ako ne budemo imali informaciju da su te aktivnosti i preduzete, jednoglasno smo predložili Skupštini da pokrene proceduru ispitivanja odgovornosti cjelokupne upravljačke strukture JZU. Da li će lanac odgovornosti stati na tome ili će se proširiti na neke druge koji su u sistemu zdravstvene zaštite ostaje da vidimo, ali čini se da je krajnje vrijeme da se stanje u ovoj oblasti popravi radikalnim potezima – rekao je tom prilikom Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog.

Raspravu izazvali zabrinuti građani

Vladinu raspravu o stanju u zdravstvu početkom ovog mjeseca inicirala je zbrinutost javnosti izazvan stanjem na ginekologiji.

– Imali smo jedan smrtni slučaj koji je poprilično uznemirio javnost i naravno da su sve te stvari dovele do toga da smo se vrlo ozbiljno bavili ovom situacijom – pojasnio je Milić.

Nakon smrti bebe porodice Subotić oko 200 građana Brčko distrikta je prije desetak dana mirnom protesnom šetnjom „Da se više nikome ne ponovi“ iskazalo svoje nezadovoljstvo stanjem na brčanskoj ginekologiji.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime