spot_img
spot_img

Брчко: На Заводу за запошљавање тренутно 327 припадника ромске националности

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

На Заводу за запошљавање Брчко дистрикта БиХ тренутно је евидентирано 327 припадника ромске националности, од којих укупно 13 особа има завршену средњу стручну спрему, док се остали воде као неквалификована радна снага.

Из Завода за запошљавање потврдили су да је од почетка ове године запослена само једна особа ромске националности, док ниједна особа ромске припадности није до сада покушала самостално покренути одређену дјелатност у склопу Програма самозапошљавања.

Огњенка Спасојевић, шеф Службе за послодавце у брчанском Заводу за запошљавање каже да се кроз разне програме покушава радити на усавршавању припадника националних мањина како би одговорили потребама на тржишту рада, али ипак још увијек је мали број запослених Рома у Дистрикту.

„Потребна су већа улагања, додатни програми и разна оспособљавања како би се смањила стопа незапослености Рома као најбројније националне мањине у Дистрикту. Тренутно на евиденцији незапослених особа имамо пет Рома са завршеном средњом школом четврти степен и осам Рома са са завршеном средњом школом трећег степена. Током 2019. године кроз разне програме запослено је 14 особа које се изјашњавају као Роми, док су у 2021. години запослена укупно четири припадника ромске националности“, рекла је Спасојевић.

Из Завода за запошљавање Брчко кажу да су потребни већи напори, додатни програми и разна оспособљавања како би се смањила стопа незапослености Рома. Због тога ће први у БиХ у наредним мјесецима покренути пилот пројекат чији је циљ повезати припаднике националних мањина и послодаваца.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img