spot_img
spot_img

Brčko: Na Zavodu za zapošljavanje trenutno 327 pripadnika romske nacionalnosti

spot_img
spot_img

Na Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta BiH trenutno je evidentirano 327 pripadnika romske nacionalnosti, od kojih ukupno 13 osoba ima završenu srednju stručnu spremu, dok se ostali vode kao nekvalifikovana radna snaga.

Iz Zavoda za zapošljavanje potvrdili su da je od početka ove godine zaposlena samo jedna osoba romske nacionalnosti, dok nijedna osoba romske pripadnosti nije do sada pokušala samostalno pokrenuti određenu djelatnost u sklopu Programa samozapošljavanja.

Ognjenka Spasojević, šef Službe za poslodavce u brčanskom Zavodu za zapošljavanje kaže da se kroz razne programe pokušava raditi na usavršavanju pripadnika nacionalnih manjina kako bi odgovorili potrebama na tržištu rada, ali ipak još uvijek je mali broj zaposlenih Roma u Distriktu.

„Potrebna su veća ulaganja, dodatni programi i razna osposobljavanja kako bi se smanjila stopa nezaposlenosti Roma kao najbrojnije nacionalne manjine u Distriktu. Trenutno na evidenciji nezaposlenih osoba imamo pet Roma sa završenom srednjom školom četvrti stepen i osam Roma sa sa završenom srednjom školom trećeg stepena. Tokom 2019. godine kroz razne programe zaposleno je 14 osoba koje se izjašnjavaju kao Romi, dok su u 2021. godini zaposlena ukupno četiri pripadnika romske nacionalnosti“, rekla je Spasojević.

Iz Zavoda za zapošljavanje Brčko kažu da su potrebni veći napori, dodatni programi i razna osposobljavanja kako bi se smanjila stopa nezaposlenosti Roma. Zbog toga će prvi u BiH u narednim mjesecima pokrenuti pilot projekat čiji je cilj povezati pripadnike nacionalnih manjina i poslodavaca.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img