Brčko: Na snazi redovne mjere odbrane od poplava

S ciljem praćenja stanja na terenu zbog porasta vodostaja rijeke Save Vlada Brčko distrikta BiH održala je kolegijum na kome su nadležna odjeljenja iznijela informaciju o aktivnostima koje su sprovedene u proteklim danima.

Prema izvještaju Odjeljenja za javnu bezbjednost vodostaj rijeke Save 22. 3. 2018. godine u 8:00 časova iznosio je 691 cm na mjernoj stanici Šamac. U Brčkom je na snazi Odluka o proglašenju redovnih mjera odbrane od poplava dok se vanredne mjere proglašavaju kada Sava dostigne nivo od 700 cm. Što se tiče gornjih tokova rijeka na teritoriji Brčko distrikta BiH (Brka i Tinja) trenutno nema problema sa vodostajima. Stanje na klizištima se prati i nije bilo bitnih pomjeranja tla ni ugrožavanja stambenih jedinica i infrastrukturnih objekata, izuzev odrona na lokaciji Fabrike vode na Plazuljama.

- Reklama -

U posljednjih nekoliko dana, prema pomenutom izvještaju, na području Brčko distrikta BiH je došlo do plavljenja stambenih objekata na nekoliko lokacija i to: Burića Brdo, Kolobara, Rosulje i Srpska Varoš. Poplavljen je pristupni put za 15 stambenih objekata u Goricama u zaseoku Tinjaši te put prema zaseoku Drenova u Marković Polju. Obilaskom terena i praćenjem vodostaja rijeke Save uočeno je da dolazi do plavljenja poljoprivrednih parcela u MZ Krepšić gdje je na nekoliko domaćinstava poplavljeno nekoliko objekata za smještaj stoke.

Odjeljenje za javnu sigurnost, u saradnji sa Odjeljenjem za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, u stalnoj je komunikaciji sa građanima i sprovelo je niz intervencija. Nadležne službe su u stalnom dežurstvu, obilaze teren, a u aktivnosti su uključene i nevladine organizacije.

Vlada Brčko distrikta BiH zaključila je da sva odjeljenja budu u stanju pripravnosti te apelovala na građane u ugroženim područjima da preduzmu preventivne mjere zaštite i spašavanja ličnih materijalnih dobara, vrijednih stvari i stoke.

Građanima Brčko distrikta BiH u slučaju potrebe za informacijama ili pomoći na raspolaganju su brojevi Operativno-komunikacionog centra 121 i 123.

 

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime