spot_img
spot_img

Брчко на путу према самоодрживости кроз енергетски сектор

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У организацији USAID-а данас је у Брчко дистрикту БиХ одржана конференција под темом „Организован и регулисан енергетски сектор Брчко дистрикта Босне и Херцеговине – Пут према самоодрживости“ на којој су, између осталих, присуствовали представници Владе Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, јавних предузећа, државних институција, Привредне коморе Брчко дистрикта БиХ те супервизор за Брчко дистрикт БиХ господин Мајкл Скенлан.

У свом обраћању, директорица мисије USAID БиХ Кортни Чаб казала је да земље широм свијета раде на трансформисању својих система, односно преласку са конвенционалних, фосилних горива на обновљиве изворе енергије, те да је у Брчко дистрикту БиХ направљен значајан напредак, нарочито када је ријеч о приједлогу Закона о електричној енергији.

„Надам се да ће овај закон бити убрзо донесен и да ће Дистрикт напредовати даље, у виду закона о обновљивим изворима енергије, о енергетској ефикасности и гасу. Спровођењем заједничких препорука које се тичу поједностављења поступака издавања дозвола за изградњу постројења за производњу енергије из обновљивих извора, Брчко дистрикт БиХ ће привући бројне инвестиције. Желим похвалити лидере Брчко дистрикта БиХ и грађане јер су примјер шта је то што се може заједнички урадити, које се позитивне промјене могу направити и вјерујем да ће Дистрикт постати модел, не само за Босну и Херцеговину, него и за земље у регији“, истакла је директорица Чаб.

У свом обраћању градоначелник Брчко дистрикта БиХ Есед Кадрић казао је да се Влада Дистрикта опредијелила за стварање законодавног оквира за обновљиве изворе енергије што је добра претпоставка за интензивнији економски развој Дистрикта.

„Врло озбиљно смо приступили процесу израде новог закона о обновљивим изворима енергије јер постоји велико интересовање пословне заједнице и грађана Дистрикта за оваквим прописом. Данашњу конференцију доживљавамо као још један подстицај и подршку уложеним напорима како бисмо до половине наредне године имали усвојен закон и кренули у оперативне активности односно развијање овог дијела сектора“, истакао је Кадрић.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img