spot_img
spot_img

Brčko na mapi “Poetskog karavana” Miodraga Jakšića i Dmitria Buragoa

spot_img
spot_img

U ponedeljak 4. septembra u 18 sati, nastupom kod spomenika Aristotelu, u centru Soluna, pjesnici Miodrag Jakšić iz Beograda i Dmitri Burago iz Kijeva, započeli su „Poetski karavan“, jedinstveni program, tokom kojeg će govoriti poeziju u 26 gradova i 18 država.

Nakon Soluna, pjesnici nastupaju u Sofiji (Bugarska), Nišu (Srbija), Brčkom (Bosna i Hercegovina), Mariboru (Slovenija), Puli (Hrvatska), Đenovi i San Remu (Italija) i Monte Karlu u Monaku.

Tokom Poetskog karavana, Jakšić i Burago nastupiće i u španskim gradovima Barselona, Valensija, Alikante, Granada, Sevilja i Madrid, zatim u Lisabonu (Portugalija), u Andori, Lionu (Francuska), u Soloturnu (Švajcarska), Minhenu (Njemačka) u austrijskim gradovima Braunau i Beču, češkim gradovima Prag i Brno, kao i slovačkoj prestonici Bratislavi i mađarskom glavnom gradu Budimpešti, te u Krčedinu i Beogradu.

Pored nastupa u bibliotekama, kulturnim centrima i izdavačkim kućama, pjesnici će se sjetiti velikih evropskih književnika i govoriće poeziju u rodnim kućama Ivana Vazova u Sofiji, Fernanda Pisoa u Lisabonu, Federika Garsija Lorke u Granadi, Antoan De Sent Egziperija u Lionu, Franca Kafke u Pragu, Milana Kundere u Brnu.

Nastupe pjesnika Jakšića i Buraga, koji recituju pod sloganom „Poezija bez granica“, poklonoci poezije će moći pratiti preko društvenih mreža i profila Poetic Caravan na Fejsbuku i Instagramu. Završni nastup u okviru „Poetskog karavana“ planiran je 25. septembra 2023. godine u 18 sati, u Beogradu, kod spomenika Beogradskom čitaču u Čuburskom parku.

U Brčkom ih je ugostio Željko Lazarević vlasnik Art caffe Jazzwa, gdje su pjesnici govorili svoje pjesme i snimili kadrove za dokumentarni film, pred muralom Bekima Sejranovića, koga je u zanatskom centru oslikala naša sugrađanka, akademska slikarka, Almedina Cifrić. Cifrićeva je inače učestvovala na nekoliko likovnih kolonija u Krčedinu, koje organizuje upravo Jakšić.

Gostovanje pjesnika u Brčkom svojevrsna je najava poetske večeri “Riverijada u Brčkom” koja će se održati sutra 08. septembra od 20 časova u organizaciji Književnog kluba Brčko distrikta upravo u caffe-u Jazzwa. Poeziju će govoriti: Nihad Mešić River, Amila Zonić, Majda Zukić, Selma Kopić, Lejla Idrizović i drugi.

 

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img