Брчко на мапи “Поетског каравана” Миодрага Јакшића и Дмитриа Бурагоа - nula49.com
spot_img
spot_img

Брчко на мапи “Поетског каравана” Миодрага Јакшића и Дмитриа Бурагоа

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У понедељак 4. септембра у 18 сати, наступом код споменика Аристотелу, у центру Солуна, пјесници Миодраг Јакшић из Београда и Дмитри Бураго из Кијева, започели су „Поетски караван“, јединствени програм, током којег ће говорити поезију у 26 градова и 18 држава.

Након Солуна, пјесници наступају у Софији (Бугарска), Нишу (Србија), Брчком (Босна и Херцеговина), Марибору (Словенија), Пули (Хрватска), Ђенови и Сан Рему (Италија) и Монте Карлу у Монаку.

Током Поетског каравана, Јакшић и Бураго наступиће и у шпанским градовима Барселона, Валенсија, Аликанте, Гранада, Севиља и Мадрид, затим у Лисабону (Португалија), у Андори, Лиону (Француска), у Солотурну (Швајцарска), Минхену (Њемачка) у аустријским градовима Браунау и Бечу, чешким градовима Праг и Брно, као и словачкој престоници Братислави и мађарском главном граду Будимпешти, те у Крчедину и Београду.

Поред наступа у библиотекама, културним центрима и издавачким кућама, пјесници ће се сјетити великих европских књижевника и говориће поезију у родним кућама Ивана Вазова у Софији, Фернанда Писоа у Лисабону, Федерика Гарсија Лорке у Гранади, Антоан Де Сент Егзиперија у Лиону, Франца Кафке у Прагу, Милана Кундере у Брну.

Наступе пјесника Јакшића и Бурага, који рецитују под слоганом „Поезија без граница“, поклоноци поезије ће моћи пратити преко друштвених мрежа и профила Poetic Caravan на Фејсбуку и Инстаграму. Завршни наступ у оквиру „Поетског каравана“ планиран је 25. септембра 2023. године у 18 сати, у Београду, код споменика Београдском читачу у Чубурском парку.

У Брчком их је угостио Жељко Лазаревић власник Art caffe Jazzwa, гдје су пјесници говорили своје пјесме и снимили кадрове за документарни филм, пред муралом Бекима Сејрановића, кога је у занатском центру осликала наша суграђанка, академска сликарка, Алмедина Цифрић. Цифрићева је иначе учествовала на неколико ликовних колонија у Крчедину, које организује управо Јакшић.

Гостовање пјесника у Брчком својеврсна је најава поетске вечери “Риверијада у Брчком” која ће се одржати сутра 08. септембра од 20 часова у организацији Књижевног клуба Брчко дистрикта управо у caffe-у Jazzwa. Поезију ће говорити: Нихад Мешић Ривер, Амила Зонић, Мајда Зукић, Селма Копић, Лејла Идризовић и други.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img