Brčko: Na Lokalnim izborima 49 političkih subjekata, iz inostranstva glasa skoro 6% glasača

Predizborna kampanja za lokalne izbore 2020. u Bosni i Hercegovini službeno je započela danas i trajaće do 14. novembra tekuće godine, do sedam sati ujutro kada započinje izborna tišina.

Na predstojećim lokalnim izborima, zakazanim za nedjelju, 15. novemnar, učestvuju 543 politička subjekta. Izbori su raspisani za 64 opštinska vijeća u FBiH, 56 skupština opština u Republici Srpskoj, 120 načelnika opština u BiH, 14 gradskih vijeća u FBiH, sedam skupština gradova u Republici Srpskoj, 22 gradonačelnika u BiH, te članove Skupštine Brčko distrikta.

Predsjednica Izborne komisije Brčko distrikta Andrea Mrkonjić istakla je kako će u Brčko distriktu učestvovati 49 političkih subjekata, od čega 24 stranke, tri koalicije, četiri nezavisna kandidata, te 19 kandidata pripadnika nacionalnih manjina.

Za lokalne izbore 2020. na nivou cijele BiH ovjereno je ukupno 30.809 političkih kandidata, a u Centralni birački popis upisane su 3.283.194 osobe.

Prema Mrkonjićkinim riječima Izborna komisija Brčko distrikta BiH još uvijek od CIK-a BiH nije dobila podatak o zaključenom i konačnom biračkom popisu iako je on za redovne birače zaključen 1. oktobra 2020. godine.

“Podatak s kojim raspolažemo je 86.658 redovnih birača, to je posljednji presjek od 6. maja tekuće godine s privremenog biračkog spiska, dok je za glasanje putem pošte za Brčko distrikt upisano 5.180 birača”, dodala je Mrkonjić.

Mrkonjić je pozvala sve političke subjekte koji će učestvovati na Lokalnim izborima da se ponašaju u skladu sa pravilima ponašanja koji su propisani Izbornim zakonom i da se pridržavaju epidemioloških mjera koje su na snazi.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime