spot_img
spot_img

Брчко: На Локалним изборима 49 политичких субјеката, из иностранства гласа скоро 6% гласача

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Предизборна кампања за локалне изборе 2020. у Босни и Херцеговини службено је започела данас и трајаће до 14. новембра текуће године, до седам сати ујутро када започиње изборна тишина.

На предстојећим локалним изборима, заказаним за недјељу, 15. новемнар, учествују 543 политичка субјекта. Избори су расписани за 64 општинска вијећа у ФБиХ, 56 скупштина општина у Републици Српској, 120 начелника општина у БиХ, 14 градских вијећа у ФБиХ, седам скупштина градова у Републици Српској, 22 градоначелника у БиХ, те чланове Скупштине Брчко дистрикта.

Предсједница Изборне комисије Брчко дистрикта Андреа Мркоњић истакла је како ће у Брчко дистрикту учествовати 49 политичких субјеката, од чега 24 странке, три коалиције, четири независна кандидата, те 19 кандидата припадника националних мањина.

За локалне изборе 2020. на нивоу цијеле БиХ овјерено је укупно 30.809 политичких кандидата, а у Централни бирачки попис уписане су 3.283.194 особе.

Према Мркоњићкиним ријечима Изборна комисија Брчко дистрикта БиХ још увијек од ЦИК-а БиХ није добила податак о закљученом и коначном бирачком попису иако је он за редовне бираче закључен 1. октобра 2020. године.

“Податак с којим располажемо је 86.658 редовних бирача, то је посљедњи пресјек од 6. маја текуће године с привременог бирачког списка, док је за гласање путем поште за Брчко дистрикт уписано 5.180 бирача”, додала је Мркоњић.

Мркоњић је позвала све политичке субјекте који ће учествовати на Локалним изборима да се понашају у складу са правилима понашања који су прописани Изборним законом и да се придржавају епидемиолошких мјера које су на снази.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba/nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img