Brčko: Muzički talenti dobijaju i smjer u gimnaziji

Koncertom koji su u Osnovnoj muzičkoj školi u Brčkom priredili učenici prijavljeni za učešće na predstojećim takmičenjima počelo je obilježavanje ovogodišnjeg velikog jubileja ove škole, 70 godina od njenog osnivanja.

-U maju ćemo u Umjetničkoj galeriji imati koncert učenika koji odlaze na međunarodna takmičenja. Šestog juna imamo naš godišnji koncert koji će biti posvećen jubileju, a 11. juna, na dan osnivanja škole i na mjestu gde je bila stara zgrada škole, planiramo nastup naših učenika na otvorenom. Tog dana promovisaćemo i monografiju posvećenu 70. godišnjici osnivanja Osnovne muzičke škole u Brčkom. Planiran je i koncert nastavnika i bivših učenika koji su nastavili svoje muzičko obrazovanje u srednjim školama i na muzičkim akademijama – rekao je Jasmin Hasić, direktor Osnovne muzičke škole.

On je dodao da će manifestacije posvećene jubileju škole završiti novogodišnjim koncertom 20. decembra u Domu kulture.

Zapaženi rezultati

Školu danas pohađa 200 učenika koji postižu zapažene rezultate. Imaju 15 zaposlenih, a učenici pohađaju nastavu na ukupno šest muzičkih odsjeka – klavir, flauta, solo pjevanje, gitara, dva odsjeka violine i pripremno odjeljenje.

-Svake godine imamo preko stotinu prijava roditelja koji žele da upišu svoje dijete u muzičku školu, a najveći interes je za odsjek gitare – rekao je Hasić.

On je dodao da zahvaljujući podršci institucija u Brčko distriktu Osnovna muzička škola ima odlične prostorne uslove za rad, nove instrumente i kvalitetan kadar koji učenicima daje mnogo znanja

-Naši učenici odlaze na prestižna takmičenja van granica BiH gdje ih žiriraju profesori muzičkih akademija i oni nam se vraćaju sa puno nagrada. Ove godine već je prijavljeno 16 učenika za razna međunarodna takmičenja u BiH, Hrvatskoj i Srbiji – kaže Hasić.

Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje rekao je da ove godine planiraju otvaranje muzičkog smjera u Gimnaziji „Vaso Pelagić“ koji bi, kako je istakao, vremenom trebalo da preraste u srednju muzičku školu.

-Muzički smjer u Gimnaziji će imati dva odsjeka – teoretski i instrumentalni, gdje će pored opštih težište biti na muzičkim stručnim predmetima – najavio je Osmanović.

Ovoj mogućnosti nadaju se i raduju nastavnici i učenici Osnovne muzičke škole.

Nastavak školovanja

Aleksandra Lizdek vodi odsjek solo pjevanja devet godina, a nekoliko njenih talentovanih učenika studira ili završava solo pevanje na muzičkim akademijima.

-Ivana Ristić, Slavica Božić, Stefan Kalajdžić studiraju ili upravo završavaju solo pjevanje na muzičkim akademijama, a sada pripremam Zoranu Vidović koja je izuzetan talenat i jedva čekamo da nam se ukaže prilika da sljedeće godine nastavimo školovanje ovdje –rekla je Lizdekova.

Zorana Vidović, učenica drugog razreda solo pjevanja rekla nam je da jako voli muziku i da joj je želja da nastavi da se bavi pjevanjem i upiše srednju muzičku školu.

-Bila bih jako srećna da se ovdje otvori srednja muzička škola, a ako ne onda bih je pohađala u Bijeljini – rekla je Zorana.

Dva puta je bila učesnik takmičenja „Dječja mašta može svašta“ gdje je sa osam godina osvojila nagradu za scenski nastup, a ove godine po prvi put će se oprobati na jednom međunarodnom takmičenju.

Istorijat Muzičke škole

Osnovna muzička škola u Brčkom osnovana je 11. juna 1950. godine i bila je druga muzička škola koja je u to vrijeme osnovana u ovom dijelu BiH, godinu dana nakon osnivanja muzičke škole u Tuzli.

Tada se nalazila u centru grada, da bi nakon više promijenjenih lokacija 2002. godine dobila trajni prostor i konačno smještena u adaptiranu zgradu bivše kasarne na Trgu pravde.

 

 

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime