spot_img
spot_img

Брчко: Муминовићи успјешно спојили узгој ароније и фудбал

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Муминовићи су прије 6 година засновали засад ароније иако су о њеној производњи мало знали. Нису се покајали. Сада су њихови производи од ароније под именом Аронија Муминовић тражени и цијењени управо због квалитета.

Миралем Муминовић је професор социологије и вјеронауке, игром случаја нашао се у обје професије, а својом вољом изабрао је да буде и произвођач ароније. Заљубљеник је у спорт и на том пољу сарађује са одређеним порталима пишући о фудбалу.

Овај свестрани млади човјек примјер је да се може живјети и радити на нашем простору.

Како је све почело?

Чувени расадничар их упознао са аронијом

Родитељи су му пензионери и одавно посједују парцелу од 6 дунума на којој су раније производили нешто озбиљније јагоду, надомак Брчког у приградском насељу Брка. Осим јагоде и даље производе поврће, првенствено за своје потребе, а за вишак су увијек налазили тржиште. Увидјевши и сами да је јагода захтијевна као култура – захтијева посебна ђубрива, честа третирања средствима за заштиту биља и кад се свему томе дода да јагода нема сигурну цијену, нема организован откуп, има несигурно тржиште – одустали су од ове сложене производње.

Упознавши се, прије 6 година, са чувеним расадничарем воћа у околини Орашја, Хусеином Хаџипашићем, Муминовићи почињу размишљати о садњи ароније. У то вријеме аронију је мало ко производио. Миралем почиње истраживање о овој воћној култури на интернету, упознавши се са мишљењем произвођача из регије. Дознавши карктеристике саме воћке и за њено љековито својство, Муминовићи се одлучују на садњу ароније. Прве информације о самој воћној култури те и њеној производњи добијају од Хусеина код кога су набавили садни материјал.

Од ароније углавном праве сок

Дакле, прије 6 година, на површини од 2 дунума засадили су 500 садница ароније у размаку 1,2 x 3,5 m. Уназад пар година засадили су и 100 садница сибирске боровнице, такође садни материјал Хусеина Хаџипашић. Аронију експлатишу већ дуго и угалвном на тржиште иде прерађена у сок, нешто мало у свјежем стању или као џем. Годишње произведу око 1.200 литара сока. Прате све сајмове у окружењу и на тај начин промовишу и продају своје производе од ароније, а њихов квалитет препознатљив је под именом Аронија Муминовић.

“Од самог почетка производњу смо засновали на 2 дунума и за сад не намјеравамо да је ширимо јер родитељи, супруга и ја успијемо одрадити све послове. Свако даље ширење значило би већа улагања и више радне снаге. Осим тога, јавио би се проблем око пласмана, за сад све што произведемо успијемо и да продамо. Можда ћемо у будућности да се ширимо. Што се тиче будоћности, наши планови су набавка опреме за цјеђење и прављење сока јер нам ту радњу сада услужно врши друга фирма. Пратимо све Јавне позиве у аграру и надамо се да ћемо кроз неке пројекте путем донатора успјети наћи бар дио средстава која су нам потребна за ову намјену”, истиче Миралем.

Како смо на самом почетку навели да је Миралем љубитељ спорта, Аронија Муминовић има своју фудбалску, јуниорску екипу која га промовише. Заиста, домишљат начин да се споји угодно са корисним.

 

 

 

 

(agroklub.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img