Brčko: Motorni remorker moguće alternativno rješenje za teretni saobraćaj

Nakon razmatranja elaborata o izboru privremenog rješenja za odvijanje teretnog saobraćaja na relaciji Brčko-Gunja, radna grupa će Vladi sutra predložiti najbrže privremeno rješenje.

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, Pero Gudeljević, pojasnio je da su u elaboratu obrađena tri prijedloga eventualnog rješenja, odnosno uspostavu skele na prostoru Luke Brčko, zatim postavljanje pontonskog mosta, te preuređenje postojećeg željezničkog mosta za kombinovani cestovni i željeznički prevoz, te kao dodatnu varijantu uspostavu rola terminala gdje bi se vagonima željeznice prevozili teretni kamioni i pretovarali u Brčkom.

- Reklama -

„Komisija je danas odlučila da Vladi sutra na kolegijumu predloži da se uspostavi taj privremeni prelaz za teretni promet sa jednim motornim remorkerom. To nije klasična skela koja bi bila na sajli već moderan remorker koji bi relativno brzo mogao obavljati radnje prevoza kamiona sa jedne strane Save na drugu.

To bi bilo najbrže rješenje, pogotovo jer se iznajmljivanje remorkera može napraviti na određeno vrijeme”, dodao je za Radio Brčko Gudeljević.

Kako je dodao, u elaboratu su date i preporuke za trajno rješavanje pitanja teretnog saobraćaja.

„Takođe ćemo Vladi predložiti da se krene u izradu predstudije za rekonstrukciju postojećeg mosta sa povećanom nosivošću, kao i predstudije za izgradnju novog mosta koji bi trebao da bude na postojećoj obilaznici oko Brčkog“, naglasio je Gudeljević.

On je dodao da se u ovom trenutku ne zna koja bi finansijska sredstva bila potrebna za bilo koje od ovih rješenja, ali su određene osobe iz ove radne grupe već zadužene da pribave što je moguće brže okvirne vrijednosti za iznajmljivanje motornog remorkera ako se Vlada odluči za ovo rješenje.

„Današnji zaključak je, da ukoliko se prihvati ovaj prijedlog da se iznajmi motorni remorker da bi to bilo najbrže rješenje, pogotovu što se iznajmljivanje može napraviti na određeno vrijeme. Odnosno, što bi bilo nekakav pilot projekat, a kasnije bi se mogla koristiti i druga alternativna rješenja ukoliko se pokaže da ovo rješenje koje smo predložili nije dovoljno efikasno“, istakao je Gudeljević.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime