spot_img
spot_img

Brčko: Moguće vanredne mjere zbog suše

Published:

spot_img

Stanje usjeva na područiju Distrikta sve kritičnije. Urod na parcelama pod kukuruzom, koji se prostire na oko 7.500 hektara, već sada je umanjen za 60 procenata u odnosu na očekivani.

U resornom odjeljenju brčanske Vlade, svakodnevno prate situaciju na terenu, te ne isključuju i mogućnost prijedloga vanrednih mjera, kako bi se pomoglo poljoprivrednicima, pa čak i stanja elementarne nepogode.

“Generalno je teško procjeniti koliko je umanjenje uroda kukuruza u ovom trenutku u odnosu na prosječni odnosno očekivani. No moglo bi se reći da je to negdje oko 60 procenata, bar na slabim zemljištima, takozvanim prahuljama, odnosno ondje gdje nisu primjenjene sve agro-tehničke mjere”, rekao je za Radio Brčko šef resornog pododjeljenja brčanske Vlade dr Ferhat Ćejvanović.

Postoji mogućnost da Odjeljenje predloži i niz takozvanih subvencijskih mjera. Inače, teoretski mjere subvencija mogu sadržavati umanjenje poreskih obaveza poljoprivrednicima, participiranje cijene goriva ili repromateriijala za jesenju sjetvu, pa čak proglašenje i elementarne nepogode.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img