Brčko: Moguće vanredne mjere zbog suše

Stanje usjeva na područiju Distrikta sve kritičnije. Urod na parcelama pod kukuruzom, koji se prostire na oko 7.500 hektara, već sada je umanjen za 60 procenata u odnosu na očekivani.

U resornom odjeljenju brčanske Vlade, svakodnevno prate situaciju na terenu, te ne isključuju i mogućnost prijedloga vanrednih mjera, kako bi se pomoglo poljoprivrednicima, pa čak i stanja elementarne nepogode.

- Reklama -

“Generalno je teško procjeniti koliko je umanjenje uroda kukuruza u ovom trenutku u odnosu na prosječni odnosno očekivani. No moglo bi se reći da je to negdje oko 60 procenata, bar na slabim zemljištima, takozvanim prahuljama, odnosno ondje gdje nisu primjenjene sve agro-tehničke mjere”, rekao je za Radio Brčko šef resornog pododjeljenja brčanske Vlade dr Ferhat Ćejvanović.

Postoji mogućnost da Odjeljenje predloži i niz takozvanih subvencijskih mjera. Inače, teoretski mjere subvencija mogu sadržavati umanjenje poreskih obaveza poljoprivrednicima, participiranje cijene goriva ili repromateriijala za jesenju sjetvu, pa čak proglašenje i elementarne nepogode.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime