spot_img
spot_img

Брчко: Мирослав Томић неправноснажно осуђен за паљевину и тешку крађу

spot_img
spot_img
spot_img

Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ окончало је поступак против Мирослава Томића (32), оптуженог да је почетком године у Дубравама, југозападно од Брчког, извршио провалу у једну породичну кућу, а затим је запалио.

За тешку крађу и паљевину, Томићу је пред Основним судом Брчко дистрикта БиХ неправоснажно изречена јединствена казна затвора од двије године и шест мјесеци.

Томићу, који је раније осуђиван за слична кривична дјела, али и за убиство суграђанке, оптужен је да је 8. јануара ове године, претходно разбивши прозор на кући мјештана Дубрава Ж. Г и М. Г, ушао унутра и подметнуо пожар. Он је у дневном боравку употребом отвореног пламена извршио паљевину тросједа, одакле се пожар проширио на преостали намјештај и друге просторије – наведено је у оптужници. Њему је, такође, стављено на терет да је приликом изласка из куће одузео дијелове покућства, те санитарне и друге опреме, прибавивши противправну имовинску корист у износу од 385,00 КМ.

Томић је убрзо откривен, а пошто је ухапшен 10. јануара, интензивно је настављена криминалистичка обрада случаја и координаран тужилачко-полицијски рад, те му је на приједлог Тужилаштва, због опасности од понављања кривичног дјела, одређен притвор.

Истрагу, вођену у чврстој сарадњи с Полицијом Дистрикта, Тужилаштво је убрзо окончало подизањем оптужнице. Већ за нешто више од два мјесеца од хапшења, 29. марта 2022. г, Томић је оптужен за кривична дјела тешке крађе и паљевине (из члана 281 став 1 тачка 1 и 295 став 1 Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ). Оптужница је најприје потврђена пред брчанским основним судом који га је потом, након главног претреса, неправоснажно осудио на јединствену казну затвора у трајању од двије године и шест мјесеци.

Прије изрицања јединствене казне утврђене су му појединачне затворске казне од једне године за тешку крађу, односно двије године за паљевину. Једнако као и Тужилаштво, оптужени Томић пресуду може побијати жалбом пред Апелационим судом Брчко дистрикта БиХ.

 

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img