spot_img
spot_img

Брчко: Мирна протестна шетња жена

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Чланице неформалне групе жена из Брчког организовале су данас мирну протестну шетњу од зграде Дирекције за финансије, кроз улицу Босне Сребрне до Трга младих, гдје су указале на све тежи положај жене у друштву.

Једна од организатора мирне шетње и активиста за људска права у Брчком Ана Котур Еркић каже да је повод за данашње окупљање убиство младе жене које се недавно десило у Бихаћу, гдје је супруг убио своју супругу и оставио малољетно дијете без мајке.

„То је порука свим женама у БиХ да нису заштићене ни у својим домовима, да је у порасту насиље у породици и да је важно да заједно дигнемо глас против ових ствари“, истакла је Ана Котур Еркић.

Она је додала да су иницијативу за данашњу шетњу дале жене које знају како је бити у зачараном кругу насиља и које имају рјешење за заштиту жена од насиља у породици.

Како би се све жене што боље заштитиле, Ане Котур Еркић је предложила да се што више јача институционални оквир за заштиту жена од насиља свих облика, а посебно од парнтерског насиља.

„Жене треба саме да раде на свом самооснаживању кроз формалне и неформалне групе у смислу да буду што више независније, јер је само снажна жена на корак од изласка из круга насиља“, истакла је Котур Еркић.

Он је додала да се такође треба повести рачуна о женама и дјеци који су дио мањинских скупина јер насиље у тим скупинама остаје незабиљежено и често се понавља.

Учесница данашње мирне шетње и чланица неформалне групе жена Брчког Јасмина Фазлић каже да се данас на улице изашло из разлога да би се пружила подршка свим женама у БиХ које су проживјеле или доживљавају насиље.

Јасмина Фазлић каже да се свако насиње над женама треба пријавити и посебно радити на оснаживању жртава да се породично насиље пријави надлежним институцијама као и радити на јачању свијести будућих генерација да је свако насиље над нејачим полом недопустиво.

Активискиње из Брчког дио су шире мреже које су се путем друштвених мрежа организовале данас у БиХ да мирном шетњом укажу на све тежи положај жена и све учесталије насиље над њима.

Полиција Брчко дистрикта обезбјеђивала је данашњу шетњу која је протекла је без инцидената.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img