Brčko: Milić izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom o trasi autoputa

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić izrazio je zadovoljstvo rezultatima današnjeg sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u vezi sa ponudom Turske za izgradnju mreže auto-puteva u BiH, na kojem je usaglašena jedinstvena trasa koja će biti formalno predložena turskim vlastima.

“Ovaj sastanak, koji je održan na inicijativu gospodina Dodika, pokazuje da se i o nekim naizgled teškim pitanjima može doći do kompromisa i kvalitetnog dogovora kada se prihvate pozicije svih učesnika u razgovorima, u ovom slučaju pozicije oba entiteta”, rekao je Milić novinarima u Istočnom Sarajevu, prenosi SRNA.

Milić je dodao da je Brčko distrikt lokalna zajednica koja ne može, posebno u političkom smislu, da djeluje odlučujuće na dogovore entiteta, ali da je tu da izrazi svoj interes, bude dio mreže auto-puteva u BiH i podrži ovakvu vrstu dogovora.

- Reklama -

“Brčko distrikt u svom važećem prostornom planu ima ucrtanu trasu auto-puta koja ide iz pravca Banjaluke prema Bijeljini i danas smo konstatovali da i naša obilaznica, koja će biti završena 15. maja, može da bude dio te buduće trase auto-puta Banjaluka-Bijeljina, ali i dio auto-puta koji bi išao od Sarajeva preko Tuzle na Brčko, Bijeljinu i dalje prema Srbiji”, rekao je Milić.

Gradonačelnik Brčkog je dodao da će distrikt, kao lokalna zajednica koja ima svoja specifična ovlaštenja, podržati svaku vrstu dogovora kao što je ovaj danas, preuzeti dio obaveza koje budu dogovorene u daljoj realizaciji ovih projekata i biti aktivni učesnik.

“Naravno, mi u svemu ovome vidimo i svoju razvojnu šansu. Brčko ima luku na rijeci Savi koja je najveća riječna luka u BiH i ona je jedan od argumenata zašto bi trasa auto-puta trebalo da prođe kroz Brčko. Tu vidimo svoju šansu”, zaključio je Milić.

U Sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu danas je održan sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predstavnicima nadležnih institucija iz Srpske, Federacije BiH, Savjeta ministara u tehničkom mandatu i Brčko distrikta u vezi sa ponudom Turske za izgradnju mreže auto-puteva u BiH.

Dodik je nakon sastanka rekao novinarima da je usaglašena jedinstvena trasa koja će biti formalno predložena turskim vlastima, te ucrtana u kartu BiH u narednim danima kako bi na Predsjedništvu mogli to prihvatiti kao jedinstven prijedlog, koji će nakon toga biti upućen Turskoj na dalje odlučivanje.

(SRNA)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime