spot_img
spot_img

Брчко: Лутак Златко марионета у рукама политичких партија

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У организацији Удружења грађана „Демос“ данас је на Тргу младих одржан перформанс којим је ово удружење жељело на сликовит начин приказати проблем, како кажу, дискриминације особа које су ангажоване по Уговору о посебним пословима и Уговору о привременим и повременим пословима.

Овим перформансом уз помоћ лутке – марионете, назване Златко, жељело се указати и на везу политичких партија са овим обликом радног ангажовања, што се може поистовијетити и са политичком корупцијом.

Божидар Јовић, предсједник овог Удружења и координатор пројекта “Стоп незаконитом запошљавању” каже да су одлучили да данашњим предизборним перформансом подсјете јавност, али прије свега политичаре, на проблем незаконитог запошљавања, запошљавања путем уговора ван радног односа, што је проблем не само у Брчком, него у цијелој БиХ. Он је овом приликом указао и страначки монопол приликом запошљавања, фаворизовања одређених људи који, како је рекао могу добити посао, па и по уговору, само уколико их је кандидовала нека политичка странка.

„То је корупцијски оквир који ми покушавамо овим пројектом да ријешимо“, рекао је Јовић.

Према његовим ријечима као други задатак им је да обезбиједе права људима који раде по уговорима и који немају основна права које имају запослени на неодређено и одређено вријеме, што није у складу са позитивним законодавством.

„Као трећи наш задатак, који ћемо ових дана упутити као иницијативу надлежнима, је да покушамо увести у Закон о образовању да људи који нису завршили акредитоване факултете не могу да раде у систему, посебно у систему образовања, јер је образовање специфично и један је од темеља дрштва, поред здравства и недопустиво је да неко ко је завршио неакредитован факултет у моменту стицања дипломе, уђе у наставу и учи нашу дјецу“, истакао је Јовић.

Представници Удружења грађана “Демос” овом приликом су изразили наду да ће надлежни прихватити ову њихову иницијативу, да ли у овом или неком другом облику.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img