Brčko: LED javna rasvjeta kroz projekat javno-privatnog partnerstva

Članovi Vlade Brčko distrikta BiH su na posljednjoj sjednici odobrili Prijedlog odluke o odobravanju uvrštavanja projekta na listu projekata javno-privatnog partnerstva. 

U pitanju je projekat koji se odnosi na projektovanje, zamjenu i ugradnju LED rasvjete u javnu rasvjetu na području Brčko distrikta BiH.

- Reklama -

Inicijativa za ovaj projekat je podnesena od strane privatne firme a nadležna komisija je ustanovila da on ima sva obilježja javno -privatnog partnerstva. Vlada je projekat uvrstila na listu a na potezu je Skupština koja treba potvrditi odluku.

“Komisija će nakon toga preduzeti zakonom predviđene radnje u pripremi tenderske dokumentaacije za raspisivanje javnog poziva da se svi kvalifikovani ponuđači mogu javiti. Prije toga će biti neophodno uraditi studiju kako bi Vlada Brčko distrikta tačno znala šta je to interes Vlade, odnosno šta će Vlada dobiti na takav način” rekao je Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu.

Realizacijom ovog projekta očekuju se uštede jer se trenutno dosta novca izdvaja za plaćanje električne energije za javnu rasvjetu i za njeno održavanje. Na godišnjem nivou je to nešto više od 2.000.000 maraka samo za električnu energiju dok održavanje košta oko 150.000 maraka.

“Prije svega imat ćemo jednu modernu rasvjetu. Kroz nju se mogu uraditi i druge stvari koje neće koštati skoro ništa. Možemo, ukoliko želimo, da kroz stubove javne rasvjete imamo wireless na području Brčko distrikta, imat ćemo potpunu kontrolu utroška električne energije, mogućnost upravljanja rasvjetom. Bezbroj je mogućnosti” kaže Gudeljević.

Kada studija bude pokazala koji je najpovoljniji model bit će odlučeno i koji je najbolji način finansiranja tog projekta.

“Da li putem uzimanja kredita, vlastitim sredstvima ili ćemo to raditi na način da će se iz ušteda koje se ostvaruju to finansira. To je u ovom trenutku u mnogim sredinama najrašireniji način finansiranja takve vrste projekata. LED rasvjeta pravi uštede između 50% i 70%. Sada imamo raznoliku javnu rasvjetu sa desetak vrsta sijalica koje različito troše energiju i koje je jako teško održavati.”

Inicijative o javno privatnim partnerstvima regulisane su zakonom a njima koordiniše Komisija za javno-privatno partnerstvo. Nažalost, iako je ovaj način široko rasprostanjem u svijetu kod nas je tek u povojima. Brčko ima samo jedan projekat javno-privatnog partnerstva i to Hemodijalizni centar dok je na listi projekata za sada samo jedan.

 

 

 

 

 

(brcko.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime