spot_img
spot_img

Брчко: Лажним обукама из њемачког језика преварио 20 особа и зарадио скоро 50.000 КМ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ подигло је оптужницу против Златана Латифовића (47)* из Маглаја због сумње да је током 2017. године у Брчком неовлаштеним организирањем обуке и провјере знања из њемачког језика преварио већи број лица.

Пред Основним судом Дистрикта, који је потврдио оптужницу, Латифовић је оптужен да је лажним приказивањем да има лиценцу за те послове двадесет лица довео у заблуду и навео их да му предају укупан износ од скоро 50 000,00 КМ.

Тужилаштво Дистрикта оптужило је Латифовића да је непосједујући потребну лиценцу, посредством “Job Centar” Брчко, организовао обуку и провјеру знања њемачког језика с циљем да себи прибави противправну имовинску корист, знајући да није био у могућности да у Њемачкој осигура запослење особама из Босне и Херцеговине, нити је то хтио. Особе које су похађале обуку њемачког језика, у увјерењу да ће добити посао у Њемачкој, у периоду од 18.05. до 20.09.2017. године, Латифовићу и власници Job Centra дали су износе од 950,00 КМ до 4.089,00 КМ – наводи се у оптужници.

Он је такође оптужен и да је израђивао лажне цертификате на њемачком језику у којима је навео да су полазници обуке стекли одређена знања овог језика тако што су положили Тест Daf испит. Он се терети да је такве исправе овјеравао печатом непостојећег субјекта Job Centar Маглај, као и својим потписом, поред којег је наводио да има својство испитивача њемачког језика, знајући да такво својство нема.

Потврђеном оптужницом против Латифовића утврђена је основана сумња да је починио превару (кривично дјело из члана 288 став (2) Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ) с прописаном казном затвора од шест мјесеци до пет година и кривотворење исправе (кривично дјело из члана 367 става (1) Кривичног закона) с прописаном новчаном казном или казном затвора до три године.

*Предузимање радњи кривичног гоњења према одређеној особи не значи да је та особа заиста и одговорна за почињење кривичног дјела. Према принципу пресумпције невиности, свако се сматра невиним за кривично дјело док се правоснажном пресудом не утврди његова кривица.

 

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img