spot_img
spot_img

Брчко: Купци на мукама због скупе масажне фотеље

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Чак и ако „насједнете“ на причу о чудесном производу који ће вас излијечити за неколико хиљада марака, имате законски рок од 15 дана да вратите купљену робу, поручују заштитници права потрошача.

Ипоред бројних упозорења грађанима да добро отворе очи и не купују на брзину скупоцјене производе, који лијече разне здравствене тегобе, многи се ипак упуштају у сличне авантуре, из којих, на крају, излазе преварени.

Редакцији Српскаинфо јавили су се незадовољни купци који већ два мјесеца покушавају да врате више од 2.000 марака, колико су платили „чудесну“ масажну фотељу.

Наши саговорници испричали су да су се одазвали позиву на презентацију, коју је фирма „Profesional line“, организовала у Котор Варошу.

На презентацији је, кажу, било доста народа, поготово пензионера, а трговци су хвалили масажну фотељу да је најбоља.

– Представници те фирме су испричали како се ради о савршеној фотељи која помаже онима који имају проблема са леђима. Тврдили су да фотеља лијечи све проблеме са леђима. Наш син последњих година има болове у леђима, па смо супруг и ја одлучили да је купимо. Поготово када су рекли да имамо рок од мјесец дана да је вратимо, ако не будемо задовољни – испричала је саговорница Српскаинфо.

Истиче да је фотеља коштала око 2.250 марака и да су они одмах уплатили тај новац фирми „Profesional line“, али убрзо је услиједило разочарење.

– Након неколико дана на нашу кућну адресу стигла је фотеља и то уопште није било оно што смо наручили. То изгледа стварно лоше и јефтино, а што је најбитније – не помаже. Након тога смо одлучили да је вратимо, али тада настају наши проблеми – истиче наша саговорница.

Додаје да су одмах одлучили да врате фотељу, пошто је још била у пробном року, те су позвали фирму „Profesional line“, али нису очекивали да ће се они тако понашати.

– Објаснили смо им да нисмо задовољни са фотељом и да желимо да је вратимо, али су они стално нешто компликовали. Одмах сам им и на адресу послала захтев да им вратимо фотељу, а они нама новац. Међутим, они су нам рекли да пошаљемо фотељу, али да они тренутно немају новца – појаснила је је ова жена.

Додаје да скоро два мјесеца на све начине покушавају да врате свој новац, али да им за сада не иде за руком.

– Током те презентације, представници фирме „Profesional line“ нису преварили само нас, него многи људи су „насјели“ на ту њихову причу. Било је пензионера који су купили ту фотељу на кредит – поручује наша саговорница.

Српскаинфо је контактирала ову фирму из Брчког, у којој су нам потврдили да је фотеља продата 28. септембра, да су им се купци обратили 11. октобра и да им је одговорено да пошаљу робу на адресу фирме.

Рекли су да ће провјерити о чему се конкретно ради, а када смо поново позвали за одговор, поручили су да им се купци јаве за више информација.

На наше питање да ли имају још оваквих притужби купаца, у „Професионалу“ тврде да немају.

Занимљиво је, међутим, да су разочарани купци из БиХ ове године отворили интернет форум „Profesional line Брчко преваре“, гдје пишу о својој борби за поврат новца.

Из Удружења за заштиту потрошача „ДОН“ појашњавају да је законски рок да се врате купљени производи – 15 дана, што би требало да пише и на уговору.

– У року тих 15 дана, не морате ни образлагати зашто враћате производ. Зато је важно провјерити да ли су уговори написани у складу са законом, прочитати све и оно што је написано ситним словима и на полеђини уговора, а не само почетак документа. Важно је да се потрошачи, који су на овакав начин обманути куповином јако скупог производа, јаве нама у удружење да ријешимо ову проблематику и вратимо производе који су прескупи за мала примања наших грађана – савјетује извршна директорица Муриса Марић.

Она додаје да уколико и удружење буде имало проблема да заштити права потрошача, за помоћ се обраћају републичкој тржишној инспекцији.

Добро размислите

На презентацијама скупих масажера, који наводно коштају и до 5.000 марака, често се организују томболе, а сретни добитници добијају 50 одсто попуста или „скупоцјено“ суђе, након чега углавном и пазаре производ убеђени како су одлично прошли.

– Наши људи олако наседну на причу колико је производ добар, а нико у ствари нема увид у то колико ће тај производ њима користити и да ли је неопходан за њих здравствено. Већина пензионера једва саставља крај са крајем, и тек када дођу рачуни за режије, када требају платити лијекове од умањене пензије, освијесте се и виде да им тај производ уопште није потребан. Без обзира колико вас неко убеђује, наш апел је да се добро размисли о таквој куповини. Треба добро све сагледати, нема разлога да се одмах направи таква куповина, па ни одјећу и обућу не купујемо из прве, претходно све добро обиђемо и разгледамо – каже Муриса Марић.

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img