spot_img
spot_img

Брчко: Криволов никад већи, а ловочувару стање идилично

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

На територији којом условно господари ЛСУГ “Јаребица” Брчко дистрикт стање са организованим криволовом на граници је ексцесног, саопштили су данас из овог удружења.

“На дефинисаној територији упослен је професионални ловочувар из Брезовог Поља кога плаћа Одјељење за пољопривреду Владе Брчко дистрикта, са завидним примањима и завидним радним временом, а ситуација на терену у смислу бројних криволова је никад гора. Бројне су пријаве од стране локалног становништва о пуцњевима у непосредној близини породичних кућа, а починиоци никад откривени или санкционисани”, додају из “Јаребице”.

Из овог ловачког удружења наводе да их је посљедњи такав догађај натјерао да пишу протестну ноту надлежном Одјељењу Владе Брчко дистрикта, али и медијима како би се стање на терену покушало нормализовати, а починиоци адекватно казнити.

“Протеклог викенда у непосредној близини породичне куће у засеоку Бркићи – Бодериште извршен је одстрјел младог срњака у басту. Због сачме која је падала по породичној кући, мјештанин је реаговао на начин да је забранио одношење одстријељеног срњака (криво)ловцима из мјеста Шаторовићи те је о учињеном обавијестио и полицију Брчко дистрикта. Прије доласка полиције, дошло је и до вербалног сукоба (криво)ловаца који је био на граници физичког са мјештанином села Бодериште. О свему је сачињен полицијски записник, а према нашим сазнањима, од стране дјелатника полиције није провјерено стање ловачког оружја затечених особа у њиховим мјестима пребивалишта”, наводи се у саопштењу.

“Сличан ексцес догодио се и у предјелу Торови у К.О. Штрепци већ прије двије седмице, гдје је млади (криво)ловац пуцао у непосредној близини планинара који су ходали стазом. Представио се као унук од особе из Горњег Рахића која посједује викендицу у наведеном предјелу. На упозорење планинара да чини кривично дјело и да ће бити пријављен, особа је запријетила да му се не прилази те је побјегла у непознатом смјеру”, додају из “Јаребице”.

Наводи се и да су у истом предјелу у времену од прије два мјесеца одстријељена два вепра о чему је обавијештен надлежни ловочувар. Обавијештење о поступању према пријавама случајева криволова исти није доставио одговорним особама у ЛСУГ “Јаребица” нити је телефонским путем, усмено дао било какву информацију.

“Тражимо од надлежних у Одјељењу за пољопривреду, шумарство и водопривредз Владе Брчко дистрикта као и од полиције Брчко дистрикта да пооштри мјере надзора и да криволовце за које постоје докази адекватно санкционира, а рад ловочувара додатно преиспита”, закључује се у саопштењу.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img