Brčko: Kraća procedura registracije preduzeća, sve na jednom mjestu

Radi olakšavanja registracije i poslovanja privrednih subjekata Skupština Brčko distrikta usvojila je izmjene i dopune više zakona koji regulišu osnivanje i rad preduzeća, ugostiteljske, trgovačke i turističke djelatnosti, izmjene i dopune Zakona o klasifikaciji djelatnosti, kao i Zakona o administrativnim taksama.

Usvojeni su, takođe u prvom čitanju, nacrti zakona o elektronskom dokumentu, zakona o elektronskom potpisu, zakona o Poreskoj upravi, kao i prijedlog zakona o registraciji poslovnih subjekata.

Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog, kaže da set ovih zakona treba da obezbijedi skraćivanje procedura registracije, ali i manje troškove.

– Cilj je da se uspostavi registracija poslovnih subjekata u jednom koraku uz znatno skraćenje vremena neophodnog za registraciju. Izmjenama zakona čiji su predlagači Vlada i Pravosudna komisija predviđeno je da se registracija obavlja na jednom mjestu i da ne traje duže od tri dana. Takođe, predviđeno je znatno smanjenje troškova, pa bi registracija SP koštala jednu ili pet KM, dok će osnivači d.o.o, koji su morali da ulažu osnivački kapital od 2.000 maraka, prema novom prijedlogu, za ovu svrhu izdvajati 50 KM. Registracija bi bila efikasna, na jednom mjestu, a naknadno bi se vršila provjera ispunjenosti svih uslova – rekao je Milić.

Istakao je da je to jedan od važnih uslova za razvoj privrede, jer je bilo dosta prigovora na sporost administracije i pribavljanje dokumenata na više različitih mjesta.

– Nadležni organ će biti obavezan da sam, po službenoj dužnosti, pribavlja dokumente čime bi oni koji imaju poslovnu inicijativu bili pošteđeni tih obaveza – naglasio je Milić.

Ocijenio je da je generalno zakonski ambijent u Brčko distriktu stimulativan i podsjetio na, kako je rekao, izdašne propise o podsticajima u privredi, te da su, u skladu sa Zakonom o dobiti, poslovni subjekti u Distriktu oslobođeni poreza na dobit u visini investicija u osnovna sredstva.

– To je nešto što ne postoji u okruženju, ali za sad je iskorišteno u manjoj mjeri. Nadam se da uz neke promotivne aktivnosti možemo napraviti odlučniji iskorak u podizanju privredne aktivnosti u Brčko distriktu – istakao je Milić.

Siniša Golić, poslanik PDP u Skupštini, kaže da Distrikt do sada nije iskoristio sve prednosti i šanse koje je imao za brži privredni razvoj, ali da se u posljednje vrijeme dešavaju pozitivni pomaci.

– Set ovih zakona omogućiće brže osnivanje i početak rada poslovnih subjekata i fizičkih lica, ali to je samo prvi korak. Potrebno je izmjeniti i druge propise i stvoriti uslove koji će biti bolji nego u bilo kojoj lokalnoj zajednici u BiH – rekao je Golić, dodavši da takve mogućnosti Brčko distriktu obezbjeđuju njegova izvršna i zakonodavna samostalnost.

Javna rasprava sljedeće sedmice

Uvođenje jednošalterskog sistema poslovanja reformska je aktivnost koja bi, ukoliko softverska rješenja i uvezivanje institucija bude teklo kako je planirano, trebalo zaživjeti u posljednjem kvartalu ove godine.

Skupština Brčko distrikta je donijela odluku da se o Nacrtu zakona o Poreskoj upravi obavi stručna javna rasprava, koja je zakazana za 23. januar.

 

 

 

(srpskainfo.com)

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime