spot_img
spot_img

Брчко: Краћа процедура регистрације предузећа, све на једном мјесту

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ради олакшавања регистрације и пословања привредних субјеката Скупштина Брчко дистрикта усвојила је измјене и допуне више закона који регулишу оснивање и рад предузећа, угоститељске, трговачке и туристичке дјелатности, измјене и допуне Закона о класификацији дјелатности, као и Закона о административним таксама.

Усвојени су, такође у првом читању, нацрти закона о електронском документу, закона о електронском потпису, закона о Пореској управи, као и приједлог закона о регистрацији пословних субјеката.

Синиша Милић, градоначелник Брчког, каже да сет ових закона треба да обезбиједи скраћивање процедура регистрације, али и мање трошкове.

– Циљ је да се успостави регистрација пословних субјеката у једном кораку уз знатно скраћење времена неопходног за регистрацију. Измјенама закона чији су предлагачи Влада и Правосудна комисија предвиђено је да се регистрација обавља на једном мјесту и да не траје дуже од три дана. Такође, предвиђено је знатно смањење трошкова, па би регистрација СП коштала једну или пет КМ, док ће оснивачи д.о.о, који су морали да улажу оснивачки капитал од 2.000 марака, према новом приједлогу, за ову сврху издвајати 50 КМ. Регистрација би била ефикасна, на једном мјесту, а накнадно би се вршила провјера испуњености свих услова – рекао је Милић.

Истакао је да је то један од важних услова за развој привреде, јер је било доста приговора на спорост администрације и прибављање докумената на више различитих мјеста.

– Надлежни орган ће бити обавезан да сам, по службеној дужности, прибавља документе чиме би они који имају пословну иницијативу били поштеђени тих обавеза – нагласио је Милић.

Оцијенио је да је генерално законски амбијент у Брчко дистрикту стимулативан и подсјетио на, како је рекао, издашне прописе о подстицајима у привреди, те да су, у складу са Законом о добити, пословни субјекти у Дистрикту ослобођени пореза на добит у висини инвестиција у основна средства.

– То је нешто што не постоји у окружењу, али за сад је искориштено у мањој мјери. Надам се да уз неке промотивне активности можемо направити одлучнији искорак у подизању привредне активности у Брчко дистрикту – истакао је Милић.

Синиша Голић, посланик ПДП у Скупштини, каже да Дистрикт до сада није искористио све предности и шансе које је имао за бржи привредни развој, али да се у посљедње вријеме дешавају позитивни помаци.

– Сет ових закона омогућиће брже оснивање и почетак рада пословних субјеката и физичких лица, али то је само први корак. Потребно је измјенити и друге прописе и створити услове који ће бити бољи него у било којој локалној заједници у БиХ – рекао је Голић, додавши да такве могућности Брчко дистрикту обезбјеђују његова извршна и законодавна самосталност.

Јавна расправа сљедеће седмице

Увођење једношалтерског система пословања реформска је активност која би, уколико софтверска рјешења и увезивање институција буде текло како је планирано, требало заживјети у посљедњем кварталу ове године.

Скупштина Брчко дистрикта је донијела одлуку да се о Нацрту закона о Пореској управи обави стручна јавна расправа, која је заказана за 23. јануар.

 

 

 

(srpskainfo.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img