spot_img
spot_img

Брчко коначно добило образоване рукометне тренере

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Од овог викенда двојица некадашњих брчанских рукометаша Славиша Игњић и Спасоје Пекић поносно ће понијети највеће тренерско звање „Мастер коуч“ које им омогућава да воде било коју екипу у свим нивоима такмичења.

До овог тренерског звања, ова двојица професора фискултуре стигли су у Врњачкој Бањи у оквиру 3. модула који је за младе рукометне стручњаке организовао Рукометни савез Србије.

Игњић је до највећег „Мастер коуч“ звања стигао кроз теоријско-практични рад под називом „Елементарне игре у рукомету“, а Пекић је обрадио тему „Специфична припрема рукометаша“.

Ментор овој двојици младих рукометних стручњака био је професор са Београдског универзитета др Владимир Копривица.

Славиша Игњић, прве рукометне кораке направио је још 1996.године у “РК Јединство” чије боје је врло успјешно бранио до 2003.године. Након тога прелази у градског ривала, “Локомотиву” из које одласком на студије на Факултет за физичку културу и спорт у Бања Луку, прелази у редове тадашњег премијерлигаша “Косиг ДО”.

Из “Косига” 2006. године прелази у РК “Градачац”, гдје 2012. године завршава играчку каријеру. Исте године по окончању играчке, Игњић почиње тренерску каријеру преузимајући брчанску “Локомотиву” која тада наступа у Првој лиги Републике Српске и у којој остаје годину дана.

Већ наредне 2014.године преузима тренерску палицу у новоформираном клубу РК “Јединство 2015”, са којим дијели све добре и лоше тренутке наредне 4 године и клуб доводи на праг Премијер лиге БиХ. Играчка каријера мало је успорила академску, па је након пет година апсолвентског стажа, Игњић 2015. стекао звање професора физичке културе и спорта.

На позив руководства “Спачве” из Винковаца 2018. године одлази у Хрватску и тамо проводи четири године. Највећи успјех са тим клубом остварио је 2020. године када се екипа под његовим вођством пласира у европско такмичење. Након три и по године рада, завршава тренерски посао у Винковцима и враћа се поново у Брчко.

Премијерлигашку сезону 2022/2023, Игњић је провео на врелој клупи РК “Градачац” са којим није успио да сачува премијерлигашки статус.

За разлику од Игњића, Пекић и у 39. години још, и то врло успјешно, наступа за “Спачву” из Винковаца са којом се ове године, дајући огроман допринос, пласирао у Премијер лигу. За “Спачву” ће играти и у наредној сезони.

Пекић је прве рукометне кораке направио у родној Билећи. Прве лигашке утакмице одиграо је у невесињској “Херцеговини”, одакле га пут води у “Леотар”, затим у “Локомотиву”, па у “Дервенту”. Из Дервенте одлази у Вогошћу, па накратко у Нови Пазар.

Сљедећа станица овог рукометног аса је “Славија” из Источног Сарајева. Потом двије године проводи у тузланској “Слободи”, са којом успјева да освоји два Купа БиХ. Нова адреса након тога је Градачац са којим се у сезони 2021/2022 пласира у Премир лигу БиХ.

Уз играчку каријеру, Пекић је истовремено радио и на академском уздизању.

Успјешно завршава факултет за физичку културу и спорт на Универзитету Источно Сарајево а 2020. године успјешно брани магистарски рад..

Добри познаваоци рукомета, не само у Брчком, сматрају да ће се у тренерском погледу још чути за Славишу Игњића и Спасоја Пекића.

И можда још нешто важније. Они који се у будућности осмјеле да озбиљно загризу и поведе рукомет у Брчком, имаће један врло велики проблем мање. Имаће домаћи, образовани, школовани, талентовани и озбиљан тренерски кадар.

Као никада прије.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img