spot_img
spot_img

Brčko konačno dobilo obrazovane rukometne trenere

spot_img
spot_img

Od ovog vikenda dvojica nekadašnjih brčanskih rukometaša Slaviša Ignjić i Spasoje Pekić ponosno će ponijeti najveće trenersko zvanje „Master kouč“ koje im omogućava da vode bilo koju ekipu u svim nivoima takmičenja.

Do ovog trenerskog zvanja, ova dvojica profesora fiskulture stigli su u Vrnjačkoj Banji u okviru 3. modula koji je za mlade rukometne stručnjake organizovao Rukometni savez Srbije.

Ignjić je do najvećeg „Master kouč“ zvanja stigao kroz teorijsko-praktični rad pod nazivom „Elementarne igre u rukometu“, a Pekić je obradio temu „Specifična priprema rukometaša“.

Mentor ovoj dvojici mladih rukometnih stručnjaka bio je profesor sa Beogradskog univerziteta dr Vladimir Koprivica.

Slaviša Ignjić, prve rukometne korake napravio je još 1996.godine u “RK Jedinstvo” čije boje je vrlo uspješno branio do 2003.godine. Nakon toga prelazi u gradskog rivala, “Lokomotivu” iz koje odlaskom na studije na Fakultet za fizičku kulturu i sport u Banja Luku, prelazi u redove tadašnjeg premijerligaša “Kosig DO”.

Iz “Kosiga” 2006. godine prelazi u RK “Gradačac”, gdje 2012. godine završava igračku karijeru. Iste godine po okončanju igračke, Ignjić počinje trenersku karijeru preuzimajući brčansku “Lokomotivu” koja tada nastupa u Prvoj ligi Republike Srpske i u kojoj ostaje godinu dana.

Već naredne 2014.godine preuzima trenersku palicu u novoformiranom klubu RK “Jedinstvo 2015”, sa kojim dijeli sve dobre i loše trenutke naredne 4 godine i klub dovodi na prag Premijer lige BiH. Igračka karijera malo je usporila akademsku, pa je nakon pet godina apsolventskog staža, Ignjić 2015. stekao zvanje profesora fizičke kulture i sporta.

Na poziv rukovodstva “Spačve” iz Vinkovaca 2018. godine odlazi u Hrvatsku i tamo provodi četiri godine. Najveći uspjeh sa tim klubom ostvario je 2020. godine kada se ekipa pod njegovim vođstvom plasira u evropsko takmičenje. Nakon tri i po godine rada, završava trenerski posao u Vinkovcima i vraća se ponovo u Brčko.

Premijerligašku sezonu 2022/2023, Ignjić je proveo na vreloj klupi RK “Gradačac” sa kojim nije uspio da sačuva premijerligaški status.

Za razliku od Ignjića, Pekić i u 39. godini još, i to vrlo uspješno, nastupa za “Spačvu” iz Vinkovaca sa kojom se ove godine, dajući ogroman doprinos, plasirao u Premijer ligu. Za “Spačvu” će igrati i u narednoj sezoni.

Pekić je prve rukometne korake napravio u rodnoj Bileći. Prve ligaške utakmice odigrao je u nevesinjskoj “Hercegovini”, odakle ga put vodi u “Leotar”, zatim u “Lokomotivu”, pa u “Derventu”. Iz Dervente odlazi u Vogošću, pa nakratko u Novi Pazar.

Sljedeća stanica ovog rukometnog asa je “Slavija” iz Istočnog Sarajeva. Potom dvije godine provodi u tuzlanskoj “Slobodi”, sa kojom uspjeva da osvoji dva Kupa BiH. Nova adresa nakon toga je Gradačac sa kojim se u sezoni 2021/2022 plasira u Premir ligu BiH.

Uz igračku karijeru, Pekić je istovremeno radio i na akademskom uzdizanju.

Uspješno završava fakultet za fizičku kulturu i sport na Univerzitetu Istočno Sarajevo a 2020. godine uspješno brani magistarski rad..

Dobri poznavaoci rukometa, ne samo u Brčkom, smatraju da će se u trenerskom pogledu još čuti za Slavišu Ignjića i Spasoja Pekića.

I možda još nešto važnije. Oni koji se u budućnosti osmjele da ozbiljno zagrizu i povede rukomet u Brčkom, imaće jedan vrlo veliki problem manje. Imaće domaći, obrazovani, školovani, talentovani i ozbiljan trenerski kadar.

Kao nikada prije.

 

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img