Brčko konačno dobija Javnu apoteku?

Na današnjoj 31. vanrednoj sjednici Vlade Brčko distrikta usvojen je niz odluka na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge. Među njima je i Odluka o otvaranju Javne apoteke.

Podsjećamo, Skupština Distrikta donijela je još krajem maja Odluku da se u roku od 60 dana u Zdravstvenom centru Brčko otvori Javna apoteka.

- Reklama -

Već 205 dana kasnije, članovi Vlade odobrili su Program utroška sredstava za dodjelu subvencije JZU „Zdravstveni centar Brčko“, u svrhu pokretanja i rada javne apoteke u okviru Zdravstvenog centra u visini od 100.000 KM, a u skladu sa zaključkom Skupštine Brčko distrikta BiH.

Pored ove Odluke, odobren je Program utroška sredstava za dodjelu subvencija Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH za period od 1. 7. do 31. 12. 2017. godine u visini od 6.200.000 KM za pokrivanje troškova zdravstvene zaštite određenim kategorijama stanovništva.

Odobren je i Program utroška sredstava za dodjelu drugog dijela subvencije Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH za troškove transplantacije organa osiguranicima Brčko distrikta BiH u 2017. godini u visini od 500.000 KM.

Vlada je odobrila Program utroška sredstava za dodjelu subvencije Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH za troškove nabavke aku-ček traka licima koja boluju od dijabetesa, a osiguranici su FZO Brčko distrikta BiH, u visini od 200.000 KM kao i Program u visini od 500.000 KM za liječenje specifičnih bolesti osiguranika Brčko distrikta BiH van Brčko distrikta BiH po preporuci komisije FZO, čije liječenje nije moguće u JZU „Zdravstveni centar Brčko“, Brčko distrikt BiH, niti u zdravstvenim ustanovama okruženja sa kojima FZO Brčko distrikta BiH ima ugovor.

Vlada Brčko distrikta BiH dala je i garanciju Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH da će Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge izvršiti prenos novčanih sredstava FZO-u iz budžeta Brčko distrikta BiH za 2017. godinu kako bi FZO obezbijedio maloljetnoj djevojčici medicinsko liječenje u inostranstvu, a u svrhu nastavka liječenja hemioterapijom i radioterapijom malignog oboljenja, u ukupnom iznosu od 100.330 CHF.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime