spot_img
spot_img

Brčko: Komisija za odlučivanje o sukobu interesa kaznila gradonačelnika

spot_img
spot_img

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa Brčko distrikta saopštila je danas da je izrekla je novčanu kaznu gradonačelniku Brčko distrikta u visini od 10 odsto od visine plate zbog toga što nije, dok je obavljao dužnost poslanika u Skupštini Distrikta, prenio upravljačka prava u privatnoj praksi koju je imao.

Predsjednica Komisije Admira Mujić rekla je da je u međuvremenu gradonačelnik prenio upravljačka prava na lice koje nije sa njim u bliskom srodstvu povezano lice, te da je Komisija pokrenula još 59 postupaka protiv nosilaca javnih funkcija u Distriktu zbog njihovog članstva u nekim od udruženja građana koja se finansiraju sa više od deset hiljada KM iz budžeta Distrikta.

„U dijelu vezanom za napravilnosti koje smo utvrdili po bilo kom pitanju, stav Komisije je bio da s obzirom na to da nije bilo finansijskih posledica po Brčko distrikt izreknemo pored opomena i novčane kazne u iznosu od deset odasto od plate“, rekla ja Mujić.

Gradonačlenik Brčko distrikta Zijad Nišić potvrdio je izrečenu sankciju rekavši da je nije znao za obavezu prenosa upravljačkih prava, te da ambulanta u kojoj je radio nije poslovala sa Fondom zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta.

„Nisam prenio upravljačka prava i to je bilo iz nehata i neznanja. To sam rekao i na jednom od zasjedanja Skupštine Distrikta. Ambulanta u kojoj sam radio i imao upravljačka prava nije poslovala sa Fondom zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta i nije razmijenila niti jednu jedinu marku, te javni novac time nije bio ugrožen i jednostavno tu obavezu sam previdio“, naglasio je gradonačelnik Nišić.

On izrečenu sankciju od deset odsto od visine plate smatra nečim što treba opomenuti mnoge druge da ova Komisija radi profesionalno svoj posao i da će i prevenirati i sankcionisati one koji krše zakon.

„Podražavam rad ove Komisije i nadam se da će takav stav ostaviti kao svoju trajnu vrijednost i biti u funkciji zaštite zakona i javnog novca”, zaključio je gradonačenik Nišić.

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa, nakon upozorenja nosilaca javne funkcije da nisu svoj izvještaj o imovinskom stanju dobro uradili ili ispravili greške u njemu, će izreći novčane kazne, koje će prema tvrdnjama Mujić biti dosta veće.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img