spot_img
spot_img

Brčko: Kome smeta Zakon o utvrđivanju porijekla imovine

spot_img
spot_img
spot_img

Socijalistička partija u sklopu inicijative opozicionih stranaka je u novembru mjesecu prošle godine predala u skupštinsku proceduru prijedlog Zakona o utvrđivanju porijeklu imovine i posebnom porezu na imovinu sa ciljem da se što prije izvrši analiza od strane Vlade Brčko distrikta BiH i Zakonodavne komisije Skupštine Brčko distrikta BiH, te pribave odgovarajuća mišljenja od strane relevantnih institucija.

Zakon o utvrđivanju porijeklu imovine i posebnom porezu na imovinu ima za cilj da reguliše način na koji pojedinci ili pravna lica stiču imovinu. Njegova primarna svrha je borba protiv korupcije, sprečavanje pranja novca i garantovanje transparentnosti u posjedovanju imovine.

Međutim, uz sve napore poslanika iz opozicije u Skupštini Brčko distrikta BiH prijedlog i nacrt Zakona se još uvijek nije našao na dnevnom redu Skupštine kao ni prilika da se o njemu javno raspravlja, iznese mišljenje stručnjaka, nevladinih organizacija koje se aktivno bave ovim temama kao i građana Brčko distrikta BiH.

Opstruisanje inicijative i prijedloga Zakona koji je bio upućen u proceduru još prije četiri mjeseca dovodi nas do mišljenja da pojedinci imaju lične interese da se isti ne nađe na dnevnom redu i ne zakaže javna rasprava kako bi se o njemu moglo diskutovati.

Smatramo da možda pojedini političari i nosioci funkcija u vladajućoj većini ili članovi njihovih porodica odnosno uža rodbina imaju bogatstvo ili imovinu čije poreklo nije potpuno transparentno ili je sumnjivo, te da im ovakav prijedlog Zakona ne odgovara jer bi mogao izložiti njihovu imovinu javnom pregledu i postaviti pitanja o legitimnosti njenog sticanja.

Zakon o utvrđivanju porijeklu imovine i posebnom porezu na imovinu se ne smije i ne može politizovati, a političari ne mogu izbjegavati vječno prijedlog koji su uputili poslanici opozicionog bloka zbog percepcije da bi to moglo naštetiti njihovoj političkoj reputaciji ili poziciji.

Ovim putem apelujemo da predstavnici Vlasti uvaže naše legitimno pravo kao ravnopravnih poslanika u Skupštini Brčko distrikta BiH i kandiduju prijedlog Zakona na dnevni red sledeće sjednice. Ovakav jedan Zakon može biti ključan alat u borbi protiv korupcije jer prisiljava pojedince i pravna lica da dokažu legalnost svog bogatstva.

Prijedlog nacrta Zakona o utvrđivanju porijeklu imovine i posebnom porezu na imovinu spada u red antikoruptivnih zakona i jedan je od mjera koje treba sprovesti kako bi se osigurao nesmetano pridruživanje Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

Napominjeno da je usvajanje Zakona neophodno i zahtjeva političku volju, podršku javnosti i jasnu strategiju za sprovođenje i primjenu zakona. Znatno povećava transparentnost u posjedovanju imovine pojedinaca i pravnih lica, to bi znatno olakšalo nadležnim organima da prate i analiziraju tokove imovine i identifikuju sumnjive aktivnosti. Transparentnost u posjedovanju imovine može poboljšati poslovnu klimu tako što pruža veću sigurnost investitorima i smanjuje rizik od koruptivnih aktivnosti.

SOCIJALISTIČKA PARTIJA

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img