spot_img
spot_img

Brčko: Koliko ćemo plaćati struju?

spot_img
spot_img

Tokom jučerašnjeg zasjedanja, zastupnici brčanske Skupštine su prije svega analizirali informaciju o potrebi dodatnog kreditnog zaduženja za oko šest miliona eura s ciljem okončanja radova na glavnom cjevovodu Plazulje-Potočari.

U tom kontekstu su uglavnom od zastupnika opozicije, zahtjevana detaljnija pojašnjenja o razlozima traženog kreditnog zaduženja. Kako bi odgovorila na zahtjevano, Vlada je povukla ovu informaciju uz obavezu da je uvrsti u dnevni red narednog redovnog zasjedanja.

„Informaciju ćemo dopuniti sa detaljima koji preciznije govore o razlozima i neophodnosti traženog kreditnog zaduženja, a istovremeno do naredne sjednice pokušaćemo osigurati i prisustvo predstavnika projektanta cjevovoda, kako bi i on dao sva neophodna pojašnjenja. Ovo je posebno važno jer je tender raspisivala i odabir izvođača vršila Evropska razvojna banka, koja je i odobrila prvobitno kreditno zaduženje“, rekao je gradonačelnik Esed Kadrić.

Zastupnici su detaljno raspravljali i o predstojećem poskupljenju električne enerije, te je naloženo JP “Komunalno Brčko” da u roku od petnaest dana brčanskoj Vladi dostavi prijedlog po kojem se u značajnoj mjeri mogu subvencionirati najavljena poskupljenja, posebice za najugroženije kategorije stanovnika Distrikta.

„Nastojaćemo u predstojećem rebalansu budžeta izdvojiti što je moguće veća novčana sredstva kako bi svi stanovnici Distrita, a naročito najugroženije kategorije, što je moguće manje ili gotovo nikako osjetili poskupljenja električne energije“, naglasio je gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić, dodavši da će u ovom kontekstu Vlada djelovati što je moguće brže i ekspeditivnije.

Pri kraju zasjedanja vođena je, na inicijativu zastupnika SNSD-a Srđana Blažića, i rasprava o situaciji sa mehanizacijom, te građevinskom opremom koja se nalazi na parceli u Mjesnoj zajednici Grčica, odnosno takozvanoj „rupi“. U tom smislu usvojen je zaključak da sve institucije i službe brčanske Vlade hitno preduzmu neophodne korake kako bi se ovo pitanje razriješilo.

„S obzirom da je navedena parcela, još uvijek predmet sudskog spora, naloženo je Inspektoratu, da u skladu sa svojim zakonom propisanim ovlaštenjima, sa ovog lokaliteta hitno ukloni građevinske mašine i opremu što se posebno odnosi na veliki „kran“, čije eventualno urušavanje, može najdirektnije ugroziti imovinu i živote ljudi koji su nastanjeni u njegovoj neposrednoj blizini“, rekao je predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

Pri samom kraju sjednice raspravljano je i o inicijativi nezavisnog opozicionog zastupnika Abdulaha Iljazovića za ukljanjanje semaforske signalizacije na raskrsnici u neposrednoj blizini gradskog Doma kulture, gdje je na osnovu mišljenja struke, konstatovano da bi eventualno uklanjanje semafora naročito moglo ugroziti pješake, kao učesnike u saobraćaju, pa je predlagač navedenu inicijativu povukao.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img