spot_img
spot_img

Брчко: Ко дугује преко 100.000 КМ за струју?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

На сутрашњем засједању Скупштине Брчко дистрикта грађани би коначно могли сазнати која физичка и правна лица имају преко 100.000 КМ дуга за испоручену електричну енергију и на основу чега им је то омогућено.

Наиме, посланица у Скупштини Дистрикта, др Лидија Љубојевић најавила је посланичко питање тражећи извјештај о великим неплатишама од Јавног предузећа “Комунално Брчко”. Питање гласи:

“Колико правних лица у Брчко дистрикту има дуг за испоручену електричну енергију већи од 100.000 КМ? У одговору навести назив правног лица, висину дуга, период у којем је настао дуг као и правни основ за одобрење дуговања.”

У разговору за nula49.com др Љубојевић истиче да се за овај корак одлучила након бројних обраћања грађана којима је струја искључена због много мањих дуговања.

“У више наврата грађани су ме контактирали жалећи се да им је у случају неизмиреног дуга у износу од 200 до 250 КМ прекинуто снабдијевање електричном енергијом. Већином су то грађани са ниским или нередовним примањима, лица запослена у приватном сектору или пензионери. Они тврде да поједина велика предузећа у нашем граду мјесецима и годинама раде а не плаћају електричну енергију”, каже др Љубојевић.

Она истиче да је, уколико су ове информације тачне, неприхватљиво да појединци у Дистрикту имају повлаштен положај, нарочито с обзиром на чињеницу да су из овогодишњег Буџета издвојена огромна средства како би се ЈП “Комунално” омогућило нормално фукнционисање.

“Неприхватљиво је да ми оштримо строгоћу на грађанима због дуга од 100 КМ, а да им се не омогући да неким програмом измирују свој дуг на рате, док с друге стране неко штити оне који дугују стотине хиљада марака”, додаје др Љубојевић.

“Питање је просто – постоје ли једнаке санкције за све оне који испоруку електричне енергије не плаћају редовно или су у Брчком неки ипак повлаштени у том погледу? Уколико постоје фирме које дугују преко 100.000 КМ, којим актом им је омогућено да и даље раде и имају редовно снабдијевање електричном енергијом? И зар не би, измирењем тог дуга, побољшали рад ЈП Комунално, да ово предузеће не мора од Скупштине тражити средства за нормално функционисање?”, каже др Љубојевић.

Подсјећамо, Јавном предузећу “Комунало Брчко” је крајем маја одобрено 2.300.000 КМ грантовских средстава.

“Добрим, домаћинским пословањем, имали би своја средства и функционисање би било редовно, како то и мора бити у једном Јавном предузећу чији су власници, на крају крајева, сви грађани Дистрикта”, закључује др Љубојевић.

 

 

 

 

 

 

(nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img