Brčko: Ko duguje preko 100.000 KM za struju?

Na sutrašnjem zasjedanju Skupštine Brčko distrikta građani bi konačno mogli saznati koja fizička i pravna lica imaju preko 100.000 KM duga za isporučenu električnu energiju i na osnovu čega im je to omogućeno.

Naime, poslanica u Skupštini Distrikta, dr Lidija Ljubojević najavila je poslaničko pitanje tražeći izvještaj o velikim neplatišama od Javnog preduzeća “Komunalno Brčko”. Pitanje glasi:

- Reklama -

“Koliko pravnih lica u Brčko distriktu ima dug za isporučenu električnu energiju veći od 100.000 KM? U odgovoru navesti naziv pravnog lica, visinu duga, period u kojem je nastao dug kao i pravni osnov za odobrenje dugovanja.”

U razgovoru za nula49.com dr Ljubojević ističe da se za ovaj korak odlučila nakon brojnih obraćanja građana kojima je struja isključena zbog mnogo manjih dugovanja.

“U više navrata građani su me kontaktirali žaleći se da im je u slučaju neizmirenog duga u iznosu od 200 do 250 KM prekinuto snabdijevanje električnom energijom. Većinom su to građani sa niskim ili neredovnim primanjima, lica zaposlena u privatnom sektoru ili penzioneri. Oni tvrde da pojedina velika preduzeća u našem gradu mjesecima i godinama rade a ne plaćaju električnu energiju”, kaže dr Ljubojević.

Ona ističe da je, ukoliko su ove informacije tačne, neprihvatljivo da pojedinci u Distriktu imaju povlašten položaj, naročito s obzirom na činjenicu da su iz ovogodišnjeg Budžeta izdvojena ogromna sredstva kako bi se JP “Komunalno” omogućilo normalno fukncionisanje.

“Neprihvatljivo je da mi oštrimo strogoću na građanima zbog duga od 100 KM, a da im se ne omogući da nekim programom izmiruju svoj dug na rate, dok s druge strane neko štiti one koji duguju stotine hiljada maraka”, dodaje dr Ljubojević.

“Pitanje je prosto – postoje li jednake sankcije za sve one koji isporuku električne energije ne plaćaju redovno ili su u Brčkom neki ipak povlašteni u tom pogledu? Ukoliko postoje firme koje duguju preko 100.000 KM, kojim aktom im je omogućeno da i dalje rade i imaju redovno snabdijevanje električnom energijom? I zar ne bi, izmirenjem tog duga, poboljšali rad JP Komunalno, da ovo preduzeće ne mora od Skupštine tražiti sredstva za normalno funkcionisanje?”, kaže dr Ljubojević.

Podsjećamo, Javnom preduzeću “Komunalo Brčko” je krajem maja odobreno 2.300.000 KM grantovskih sredstava.

“Dobrim, domaćinskim poslovanjem, imali bi svoja sredstva i funkcionisanje bi bilo redovno, kako to i mora biti u jednom Javnom preduzeću čiji su vlasnici, na kraju krajeva, svi građani Distrikta”, zaključuje dr Ljubojević.

 

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime