Brčko: Kazna zbog salmonele 2.050 maraka

Nakon što je četvoro ljudi prošli mjesec zaraženo salmonelom, Inspektorat Brčko distrikta BiH dobio je rezultate analize uzoraka uzetih iz ugostiteljskog objekta u kojem su ove osobe konzumirale sladoled, i kojima je utvrđeno prisustvo ove bakterije u ovoj poslastici.

“Utvrđeno je da je u sladoledu bila salmonela, dok su rezultati analize briseva radnih površina i predmeta opšte upotrebe bili negativni što znači da je izvor bio u nekoj sirovini. Nakon dobijenih rezultata sanitarni inspektor je naložio zabranu proizvodnje i prometa sladoleda u tom objektu. Veterinarski inspektor utvrdio je da jaja koja su korištena nisu bila označena po Zakonu o veterinarstvu, i nakon što je subjekt proizvodnje promjenio dobavljača jaja kako mu je i naloženo, ponovljenim analizama je utvrđeno da salmonela više nije prisutna i ponovo je odobren promet sladoleda u tom objektu”, pojasnio je za Radio Brčko Franjo Stjepanović v.d. glavnog inspektora.

- Reklama -

Takođe, subjekat je dobio prekršajne prijave od sanitarne i veterinarske inspekcije, i to 1.200 maraka kazne sanitarnog inspektora po Zakonu o hrani, dok je po Zakonu o veterinarstvu kazna veterinarskog inspektora bila 850 maraka.

Stjepanović je ponovo apelovao na građane da kod nabavke i konzumiranja hrane prate deklaracije, datume proizvodnje i rokove trajanja, te sve uočene nepravilnosti prijave Inspekciji koja će izaći na teren i utvrditi o čemu se radi.

Takođe, i da čuvaju račune za kupljenu robu jer je bez računa, kako je naglasio, teško bilo šta i dokazati.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime