Brčko: Još sedam dana za fiskalizaciju, nakon toga rigorozne kazne

Poreska uprava Brčko distrikta će od prvog septembra krenuti u detaljnu kontrolu svih poreskih obveznika u Brčko distriktu koji trebaju biti u sistemu fiskalizacije, te će svi oni koji bi po zakonu trebali biti fiskalizovani, a nisu to uradili do tog roka biti kažnjeni visokim novčanim kaznama kao i zatvaranjem objekta do trideset dana.

Kazne se kreću u rasponu od 500 do 15.000 KM i zavise od vrste poslovnog subjekta.

- Reklama -

Nažalost, prema riječima Davora Ninića, šefa Finansijske inspekcije u Poreskoj upravi, “već sada je izvijesno da značajan broj privrednih subjekata neće uspjeti u narednih sedam dana, koliko iznosi posljednji rok, započeti proces inicijalne fiskalizacije tako da će se prema njima primijeniti represivne kaznene mjere u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji”.

Ninić je pozvao i potrošače da steknu naviku da traže račun za svaki kupljeni proizvod ili uslugu jer osim mijenjanja navika kupovine to je predviđeno i zakonom.

Tržišna inspekcija će vršiti kontrolu kako izdavanja tako i uzimanja računa od strane kupaca, te će i kupci koji ne budu imali račun a nalaze se 20 metara od prodajnoj objekta koji je račun izdao ili trebao izdati biti kažnjeni sa 50 KM.

Kontrolu provođenja zakona o fiskalnizaciji na području Brčko distrikta će vršiti Finansijska i Tržišna inspekcija Brčko distrikta.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime