Brčko: Još nije dogovorena isporuka električne energije za 2019.

Iako je znatno prije vremena JP Komunalno Brčko distrikta pokrenulo jednu, pa drugu ponovljenu proceduru nabavke električne energije za 2019. godinu, do kraja tekuće godine nije se uspjela ugovoriti električna energija za cijelu godinu.

Na kraju se svelo na neke tehničke , proceduralne razloge, jer je bio kraj godine pa neke odluke nisu mogle biti donesene od strane Vlade Republike Srpske kazao je šef Radne jedinice Elektrodistribucija Armin Drapić.

“Da ne bi došli u situaciju da Brčko distrikt bude bez snabdijevanja električne energije nađeno je prelazno rješenje, a to je da se potpiše Aneks postojećeg ugovora po istim uslovima za period 01.01. 2019-15.01.2019. Iskreno se nadamo da ćemo u ovom periodu do 15. januara uspjeti da završimo pregovaranje uz pomoć razno raznih faktora, pa čak i politike kao i svake godine. Nadam se da će biti riješeno ugovaranje električne energije na najbolji mogući način i za nas kao preduzeće i za građane Brčko distrikta BiH” rekao je Armin Drapić, šef Radne jedinice Elektrodistribucija JP Komunalno Brčko distrikta BiH.

- Reklama -

Šef Radne jedinice Elektrodistribucija Armin Drapić ističe da je najbolje rješenje je da se ugovori električna energiju po cijeni koja je važila za 2018. godinu.

“U tom slučaju ne bi bilo potrebe da se pokreće tarifni postupak prema državnop Regulatornoj komisiji za promjenu cijena električne energije, niti bi JP Komunalno Brčko bilo u situaciji da iznalazi neka druga sredstva da podmiri eventualnu razliku u nabavci električne energije” kaže Drapić.

Ugovorena cijena električne energije za 2018. godinu je 9,5 feninga po kilovat satu. Cijena koju je predložila u prvom zahtjevu Elektroprivreda Bosne i Hercegovine bila je 12, 6 feninga, dok je Elektroprivreda RS-a ponudila cijenu od 13,41 fening. To je nekih 40 posto povećanje i taj skok cijena nabavke električne energije za JP Komunalno Brčko distrikt bio dodatnih 11 miliona konvertibilnih maraka za godinu dana, te bi ugrozio i poslovanje preduzeća i građanima bio udar na džep.

(brcko.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime