spot_img
spot_img

Brčko: Jednočasovni štrajk upozorenja u Pododjeljenju za katastarske knjige

spot_img
spot_img

Članovi sindikalne organizacije Pododjeljenja za katastarske knjige koja djeluje pri Odjeljenju za javni registar Vlade Brčko distrikta, održali su danas jednočasovni štrajk upozorenja kojim su ukazali na sve teži položaj radnika u tom Pododjeljenju.

Predsjednik Sindikata Brčko distrikta Igor Babić podržao je štrajk zaposlenih u toj ustanovi rekavši da geodeti koji su zaposleni u javnom registru rade u otežanim uslovima.

„Geodeti rade u otežanim uslovima, jer svaki njihov izlazak direktno utiče na finansije Brčko distrikta. Oni su plaćeni po izlasku na teren, a nemaju naknadu na platu za otežane uslove rada. Geodeti su striktno tražili da se taj problem jasno definiše, te da su se do sada tri puta obraćali poslodavcu, ali nisu dobili nikakav odgovor i morali su putem štrajka zatražiti svoja prava“, rekao je Babić.

On je ponovio zahtjeve Sindikata, a tiču se linearnog povećanja plata od 250 KM, uvrštavanje članova Sindikata u radnu grupu za izradu novog Nacrta zakona o platama u Distriktu, jednokratna novčana pomoć za sve radnike u Brčkom, regres u visini od pola prosječne plate u Distriktu, povećanje naknade za topli obrok, uvođenje naknade za prevoz u visini cijene jedne autobuske karte u Brčkom, kao i povećanje naknade za otežane uslove rada u visino od 20 odsto.

Govoreći o štrajku medicinskih radnika u Brčkom Babić je dao podršku Nezavisnom sindikatu radnika u JZU „Zdravstveni centar Brčko“ u svom nastojanju da se poboljša materijlani status radnika u brčanskom zdravstvu rekavši da Sindikat Brčko distrikta ne učestvuje u pregovorima sa Vladom distrikta oko zahtjeva medicinara.

On je najavio da će granska sindikalna organizacija koja djeluje pri JZU „Zdravsteni centar Brčko“ uputiti ove zahtjeve menadžmentu te ustanove i Vladi distrikta i da će članovi sindikata u brčanskoj Bolnici, organizovati već sledeće sedmice, jednočasovni štrajk upozorenja.

„Mi imamo saradnju sa Nezavisnim sindikatom zdravstvenih radnika u Brčkom i njihovi zahtjevi su nešto drugačiji od naših, ali sve je to ista borba za poboljšanje uslova rada i povećanju plata“, istakao je Babić.

On je ponovio da će se u narednom periodu organizovati i uspostaviti Služba pri Odjeljenju za privredu, sport, kulturu i turizam u Vladi distrikta, koja će se baviti radnopravnim odnosima i sa kojom će se ubuduće rješavati ovakva pitanja.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img