Brčko: Jedno od zaraženih lica je policijski službenik

Jedno od troje novozaraženih lica na prostoru Brčkog je policijski službenik Policije Brčko distrikta, koji je bio na terenu i koji je radio. Trenutno se ispituje da li je infekcija vezana za postojeće klastere ili je u pitanju neki novi klaster.

Kada je u pitanju preostalo dvoje novozaraženih, oboje su došli iz bolnice Dedinje. Trenutno se provjerava koliko su vremena proveli kod kuće, tj. da li su zaista došli sa infekcijom ili je u međuvremenu ostvaren neki kontakt.

Potvrdila je ovo danas medijima šef Pododjeljenja za javno zdravstvo dr Anđa Nikolić.

Ona je istakla da epidemiološka situacija postaje alarmantnija jer više nismo u onim klasterima koji su nam od ranije poznati, već se polako povećava i broj klastera i broj ljudi za koje nismo sigurni odakle infekcija dolazi.

“Zato ponavljam da ovo nije nešto protiv čega treba da se bori javno zdravstvo, nego svi mi, svi građani. Jeste lijepo vrijeme, ali jedini put prekida infekcije je smanjenje kontakta. Procjenu koliko će oboljelih biti u Brčko distriktu trenutno ne može niko proračunati, jer to zavisi isključivo od frekvencije kontakata”, rekla je dr Nikolić.

Ona je dodala da Pododjeljenje za javno zdravstvo nema kapacitete da prati sve kontakte, da za to Policija maksimalno stoji na raspolaganju, te dostavljaju sve prve i druge kontatke.

“Postoji takozvana definicija slučaja kod infektivnih bolesti, pa i kod ove, gdje tačno procjenjujete kad i u kom momentu trebate testirati da biste dobili pravi nalaz”, ističe dr Nikolić.

Svi prvi kontakti moraju ići pod zdravstveni nadzor, a u slučaju pojave bilo kog simptoma moraju biti testirani, istakla je šef Pododjeljenja za javno zdravstvo.

“Što se tiče prvih kontakata, onih koji su na prvim linijama – zdravstveni radnici, policija i inspektorat, oni izlaze iz ovih uobičajenih definicija, jer njih moramo mnogo češće testirati, kako nam se ne bi desilo oni u zdravstveni sistem unesu zarazu, ili da unesu među svoje kolege”, zaključila je ona.

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime