Brčko: Javna diskusija o potrebi za nastavkom socioekonomskih reformi

U organizaciji Kancelarije specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH danas je na Ekonomskom fakultetu u Brčkom održana javna diskusija o potrebi za nastavkom socioekonomskih reformi s ciljem da se pripadnicima akademske i poslovne zajednice, te predstavnicima nevladinog sektora i studentima pruži prilika za razgovor o prioritetima budućih vlasti i konkretnim mjerama ka njihovom ispunjenju.

Javnu debatu u Brčkom otvorio je uvodnim govorom zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Kaldoun Sino koji je kazao da je potrebno raditi na reformskim agendama kako bi došlo i do većeg zapošljavanja kao i sprečavanja odlaska mladih iz BiH.

- Reklama -

„Ovo je proces koji uključuje cijelu BiH i sve ljude u BiH kako bismo pronašli najbolji način za rješavanje problema“, kazao je Sino.

Panelista na današnjoj javnoj diskusiji bio je i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić koji je kazao da se reformska agenda, prije svega, treba fokusirati na izgradnju pravnog okvira koji će, kako je kazao, osigurati vladavinu prava na ovim prostorima.

„To znači treba da donesemo zakone i druge propise koji će isključiti svaku vrstu subjektivnosti u procesu donošenja odluka, jer na taj način ćemo osigurati vladavinu prava i odrediti ko je ko na poziciji u sistemu vlasti. Ukoliko postoje dobri zakoni i dobre zakonske procedure, onda je manje važno ko je na kojoj poziciji. Upravo to je zadatak nas u lokalnim strukturama – da osiguramo takve procedure, da se ne desi da se donose propisi koji će biti po imenu i prezimenu usmjereni na pojedince i koji će taj prostor za bilo kakvu subjektivnost suziti na najmanju moguću mjeru. U takvoj situaciji i mladi i svi drugi ljudi koji žive u BiH vidjet će mogućnost i perspektivu za ostvarenje svojih interesa“, kazao je Milić.

Profesor dr. Srđan Lalić, dekan Ekonomskog fakulteta u Brčkom, na javnoj diskusiji istakao je da je prvenstveno potrebno kreirati ambijent koji će novim naraštajima pružiti sigurnost i stabilnost kako ne bi mladi odlazili s ovih prostora.

„Mladi treba da dobiju realnu šansu u realnom sektoru kod poslodavaca“, kazao je Lalić.

Ševal Suljkanović, izvršni direktor za ekonomska pitanja „Bimal“ Brčko distrikta BiH, kazao je da poslodavci moraju pristupiti kvalitetnijem uvažavanju i plaćanju radne snage.

„Mislim da se može stvoriti prilika da Brčko i BiH postanu interesantni za poslodavce i za novozaposlene. Smatram da možemo doći do pozicije da poslodavac kroz rasterećenje podigne plate, poboljša uslove, ali uporedo mora se rješavati i pravni, politički sistem kako bi građani dobili sigurnost, jer mislim da 50% građana odlazi iz BiH upravo zbog osjećaja nesigurnosti“, kazao je Suljkanović.

Nakon javnih debata održanih u Sarajevu, Banjoj Luci, Zenici, Tuzli i Brčkom debate o potrebi za nastavkom reformi održaće se još na dva univerziteta u BiH.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime