Brčko: Izvršena provjera više od 3.800 adresa

U nadležnosti Vladinog Odjeljenja za javni registar prema Zakonu o prebivalištu i boravištu BiH, u Brčko distriktu je u toku provođenje kontrole adresa prebivališta građana, koje je započelo 15. septembra.

Kontrolisanje adresa i anketiranje građana provodi 41 anketar, a do sada je izvršeno ukupno 3.804 provjera. Potvrdio je to Hajrudin Jusufović, šef Pododjeljenja za lična dokumenta, dodavši kako su za 1.463 osobe potvrđene uredno prijavljene adrese, dok su kod 1.907 osoba utvrđene određene nepravilnosti koje će biti riješene u daljnjim procedurama.

“Od tih 1.907 osoba, provjerom je utvrđeno sljedeće: 112 osoba nije nađeno na adresi i nisu poznati osobama iz njihove okoline, nad njima će se vršiti daljnja provjera, 282 osobe su trenutno odseljene u inostranstvo, 17 osoba je preminulo, 24 osobe su preseljene na drugu adresu, dok je devet osoba je odbilo saradnju s anketarima”, rekao je Jusufović.

Za osobe koje nisu pronađene na adresi i osobe koje odbijaju saradnju s anketarima, Odjeljenje za javni registar i anketari će vršiti koordinaciju s Policijom Distrikta koja će izaći na lice mjesta, sačiniti zapisnik prema kojemu će se dodatno u nekoliko navrata izvršiti potrebna provjera. Ukoliko se utvrdi da je osoba na adresi fiktivno prijavljena, slijedi pravni postupak, novčane kazne, pa i oduzimanje ličnih dokumenata i isprava.

Jusufović je istaknao kako se aktivnosti provjere adresa odvijaju prema planu te kako do sada nije bilo većih problema u saradnji građana s anketarima. Dodao je kako se aktivnosti nastavljaju i u predstojećem periodu, a kontrole prijavljenih adresa trenutno se vrše u sljedećim mjesnim zajednicama: Četvrti juli, Brod, Meraje, Rijeke, Centar II, Centar V, Broduša, Ivici, Grčica, Klanac, Brezik, Brka, Prutače, Srpska Varoš, Kolobara i Bijela.

Iz Pododjenja za lična dokumenta su apelovali na građane iz navedenih mjesnih zajednica da u skladu sa svojim mogućnostima daju potrebne informacije anketarima, a u saradnji sa svojim predsjednicima MZ i upravnicima zgrada.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime