spot_img
spot_img

Брчко: Изабрано радно тијело Савјета националних мањина

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

На конститутивној сједници Савјета националних мањина Брчко дистрикта, која је одржана данас, за предсједавајућег Савјета изабран је Асмир Хускић из ромске националне мањине, а његови замјеници ће бити Лидија Љубојевић из црногорске националне мањине и Ирмела Турбић из турске националне мањине.

Конститутивној сједници Савјета националних мањина присуствовали су предсједник Скупштине Синиша Милић, супервизор за Брчко Мајкл Скенлан, представници ОЕБС-а и Мреже „Промовиши позитивно“ као и чланови скупштинске Комисије за заштиту људских права.

Предсједник Скупштине Синиша Милић рекао је да је Савјет националних мањина консултативно тијело које би требало да даје савјете и препоруке за очување и унапређење права националних мањина на подручју Дистрикта.

„Скупштина Дистрикта ће пружити подршку раду овог савјета на реализацији његових задатака. Без обзира на чињеницу да су наши прописи препуни људских, мањинских и индивидуалних права, сматрам да је присутан поприличан јаз између нормативног и фактичког стања, и да то заједничким радом поправимо на боље“, поручио је предсједник Милић.

Супервизор за Брчко Мајкл Скенлан истакао је да је формирање Савјета националних мањина потврда да Брчко представља инклузивну заједницу чију снагу представљају три конститутивна народа, остали народи и националне мањине, јер, поручио је Скенлан, снага сваке заједнице је у разноликости.

Предсједавајући Савјета националних мањина Асмир Хускић, рекао је да Савјету предстоји израда плана и програма рада и формирање комисије чији задатак ће бити очување културе, традиције и језика свих националних мањина на подручју Дистрикта.

Лидија Љубојевић, замјеник предсједавајућег Савјета националних мањина, истакла је да Савјет тренутно има осам чланова те да је позиција предсједавајућег ротирајућа на сваких осам мјесеци између предсједавајућег и његових замјеника.

На данашњој конститутивној сједници за секретара Савјета је изабран Кристијан Јенеи из мађарске националне мањине и усвојен је Пословник о раду Савјета.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img