Брчко: Из епидемиолошке службе позивају на опрез због крпеља - nula49.com
spot_img
spot_img

Брчко: Из епидемиолошке службе позивају на опрез због крпеља

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Из епидемиолошке службе Брчко дистрикта напомињу како су с доласком топлијег времена учесталији и напади разних инсеката, међу којима су најопаснији угризи крпеља.

Такође, ове године кишно вријеме је погодовало и већем размножавању комараца, те се на подручју Дистрикта врши свакодневно запрашивање истих.

„У овим топлим данима грађани се требају заштитити од крпеља када бораве у природи, јер уколико се на вријеме не уоче и адекватно не отклоне могу изазвати теже облике Лајмске болести које изазива бактерија борелиа“, казала је др Адријана Гргић специјалиста епидемиологије. Она је истакла како већина крпеља није опасна, али да је једна четвртина ипак отровна и да треба бити пажљив.

Врло је важно када уочимо крпеља на кожи да га не покушавамо откинути, јер постоји могућност да га нећемо успјети отклонити у потпуности, те је најбоље одмах се јавити у најближу здравствену установу како би стручна особа отклонила крпеља на адекватан начин.

„Када је у питању лијечење, оно се углавном ради када дође до тровања што је риједак случај, јер крпељ пушта отрове тек након 24-36 сати од угриза те имамо времена да га уочимо и отклонимо, а углавном се лијечи конзумирањем антибиотика“, додала је Гргић.

Према њеним ријечима када се планира провести вријеме на отвореном, односно у природи, посебно на мјестима гдје је већа трава, раслиње или боравак у шуми, потребно је носити адекватну одјећу и обућу, те се обавезно прегледати по повратку из природе.

Када је у питању запрашивање комараца које је почело почетком јуна, др Адријана Гргић је истакнула да оно касни због неповољних временских услова, јер због кише запрашивање није могуће радити, али ће до краја овог мјесеца и оно бити реализовано у потпуности, док се третман уништавања ларви комараца обавља свакодневно.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img