spot_img
spot_img

Brčko: Iz epidemiološke službe pozivaju na oprez zbog krpelja

spot_img
spot_img

Iz epidemiološke službe Brčko distrikta napominju kako su s dolaskom toplijeg vremena učestaliji i napadi raznih insekata, među kojima su najopasniji ugrizi krpelja.

Takođe, ove godine kišno vrijeme je pogodovalo i većem razmnožavanju komaraca, te se na području Distrikta vrši svakodnevno zaprašivanje istih.

„U ovim toplim danima građani se trebaju zaštititi od krpelja kada borave u prirodi, jer ukoliko se na vrijeme ne uoče i adekvatno ne otklone mogu izazvati teže oblike Lajmske bolesti koje izaziva bakterija borelia“, kazala je dr Adrijana Grgić specijalista epidemiologije. Ona je istakla kako većina krpelja nije opasna, ali da je jedna četvrtina ipak otrovna i da treba biti pažljiv.

Vrlo je važno kada uočimo krpelja na koži da ga ne pokušavamo otkinuti, jer postoji mogućnost da ga nećemo uspjeti otkloniti u potpunosti, te je najbolje odmah se javiti u najbližu zdravstvenu ustanovu kako bi stručna osoba otklonila krpelja na adekvatan način.

„Kada je u pitanju liječenje, ono se uglavnom radi kada dođe do trovanja što je rijedak slučaj, jer krpelj pušta otrove tek nakon 24-36 sati od ugriza te imamo vremena da ga uočimo i otklonimo, a uglavnom se liječi konzumiranjem antibiotika“, dodala je Grgić.

Prema njenim riječima kada se planira provesti vrijeme na otvorenom, odnosno u prirodi, posebno na mjestima gdje je veća trava, raslinje ili boravak u šumi, potrebno je nositi adekvatnu odjeću i obuću, te se obavezno pregledati po povratku iz prirode.

Kada je u pitanju zaprašivanje komaraca koje je počelo početkom juna, dr Adrijana Grgić je istaknula da ono kasni zbog nepovoljnih vremenskih uslova, jer zbog kiše zaprašivanje nije moguće raditi, ali će do kraja ovog mjeseca i ono biti realizovano u potpunosti, dok se tretman uništavanja larvi komaraca obavlja svakodnevno.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img