Brčko: Inspektori jure neposlušne

I u Brčko distriktu počela je primena novog Pravilnika o načinu kontrole cena lekova u BiH.

– Mi smo komisijski analizirali esencijalnu i dodatnu listu lekova i uskladili ih sa maksimalnim veleprodajnim cenama. To znači da su veće cene smanjene, a niže su ostale iste – precizirala je šef Službe za zdravstvenu zaštitu u Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH dr Lidija Ljubojević.

- Reklama -

Po rečima glavnog inspektora u brčanskom Inspektoratu Zorana Gajića, nadležni inspektori u Inspektoratu imaju probleme zbog ažuriranja liste lekova koja se objavljuje na sajtu Agencije.

– Poslednje ažuriranje liste lekova desilo se 16. juna ove godine. Ta lista mora biti konačna, da bismo mi obavili određene pripreme i da zdravstvena inspekcija krene u kontrolu. U narednih nekoliko dana krećemo u kontrolu u apotekama da utvrdimo da li se poštuje maksimalna marža u iznosu od 20 odsto, koja važi na području Brčko distrikta – rekao je Gajić.

On je podsetio da na osnovu Zakona o lekovima BiH promet lekova na veliko vrše inspektori Agencije za promet lekova, dok kontrolu prometa na malo vrši inspektor brčanskog Inspektorata.

Kako smo saznali od naših sugrađana, neki lekovi su zaista pojeftinili, većina nije. Zbog toga će glavnu reč u postupku primene Pravilnika imati inspektori.

Inače, prema procenama iz Agencije za kontrolu lekova i medicinskih pomagala BiH, primenom Pravilnika samo u budžetima fondova i kliničkih centara i zdravstvenih ustanova godišnje će ostajati nekih 50 miliona KM.

POJEFTINjENjE

MEĐU lekovima koji su primenom novog Pravilnika pojeftinili nalazi se “meloks” (protiv bolova u zglobovima) koji je pojeftinio 6,50 KM, a “flonidan” (protiv alergija) koji je bio 4 KM, sada je 6,90 maraka. Lekovi koji su ranije bili na tzv. esencijalnoj listi ovdašnjeg Fonda zdravstvenog osiguranja ove godine su skinuti i oni su poskupeli, pa je tako “ranital” (smanjuje količinu kiseline u želucu) umesto 2 KM sada 5 KM. Cena sirupa i antibiotika ostala je uglavnom ista, kao i lekova za smirenje.

 

 

 

 

(novosti.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime